Izvor: Fena | Petak, 11.08.2006.| 13:59
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Potpisan sporazum između Sindikata PPDIVUT i "Sarajevskog kiseljaka"

U kompaniji "Sarajevski kiseljak" d.d. Kiseljak 10. avgusta 2006. godine potpisan je Sporazum o međusobnim odnosima Sindikalne organizacije - članice Samostalnog sindikata PPDIVUT BiH i direktora "Sarajevskog kiseljaka" Kiseljak. Sporazum su potpisali sindikalni povjerenik Milenko Markanović i predsjednik Samostalnog sindikata PPDIVUT BiH Mehmed Avdagić, s jedne strane i direktor Tomislav Slišković, s druge strane, uz prisustvo Mate Greganića - direktora za kadrovska pitanja Agrokora iz Zagreba.

"Sarajevski kiseljak" d.d. Kiseljak djeluje u sastavu hrvatskog koncerna "Agrokor" i najmlađa je sindikalna organizacija u sastavu Samostalnog sindikata PPDIVUT BiH. Ovim Sporazumom se utvrđuje obaveza poslodavca da primjenjuje važeće zakonske propise, a posebno je istaknuto da će poslodavac, pored obezbjeđivanja uvjeta za rad, dostavljati i sve informacije i prijedloge akata Sindikatu, koji su od značaja za ekonomski i socijalni položaj zaposlenih. Sindikat i direktor će također preuzeti sve potrebne aktivnosti i mjere kako bi se eventualna sporna pitanja u ovom dioničarskom društvu riješila mirnim putem, a potpisani Sporazum ima snagu Kolektivnog ugovora.

Kako navode iz Sindikata PPDIVUT BiH takav primjer uređivanja prava i obaveza između sindikata i poslodavca ukazuje na demokratičnost u slobodnom izboru radnika da se organizuju u sindikat kako bi zaštitili svoja prava i interese, ali uz obavezu ispunjavanja svojih utvrđenih obaveza.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.