NavMenu

Automobilska branša osjeća krizu

Izvor: Deutsche Welle Četvrtak, 01.11.2012. 13:08
Komentari
Podeli

Gubici, zatvaranje proizvodnih pogona ili otpuštanje radnika. Od evropskih proizvođača automobila sve češće stižu loše vijesti. Poboljšanje nije na vidiku. Međutim, nisu svi isto pogođeni krizom.

Bez obzira da li je riječ o Fordu, PSA Peugeot Citroën ili Daimleru, proizvođači automobila skoro svakodnevno objavljuju negativne rezultate. "Nalazimo se na početku tog trenda", kaže ekspert Willi Diez iz Instituta za ekonomiju automobilske industrije pri fakultetu Nürtingen-Geislingen. On smatra da će se situacija dalje pogoršavati.

Američki koncern Ford je u četvrtak (25.10) saopštio da će zbog sve manje prodaje automobila u Evropi zabilježiti minus od oko 1,5 milijardi dolara. Samo dan prije toga je Ford najavio zatvaranje svojih pogona u Genku (Belgija). Međutim, to nije dovoljno. Ford najavljuje zatvaranje još nekoliko pogona u Evropi. Direktor Forda Alan Mulally je izjavio da se Ford krizi u Evropi namjerava suprostaviti "novim proizvodima i jakim brendom".

Duboka kriza u Evropi

Ovo su samo neki od primjera duboke krize nastale smanjenom prodajom automobila na evropskom tržištu. Trenutno se veći broj proizvođača automobila žali da se kupci u Evropi sve rjeđe odlučuju na kupovinu novog automobila. Francuski proizvođač automobila Peugeot je najavio da će ukinuti 8.000 radnih mjesta i u potpunosti zatvoriti jedan pogon u blizini Pariza. Osim toga je najavio da neće isplaćivati dividende u iduće tri godine, koliko iznosi rok za sedam milijardi eura vrijedne državne garancije za Peugeotov financijski ogranak BPF.

Pored Forda i Peugeota, sa krizom u Evropi se već dugo bore Fiat i Opel. Kriza je pogodila i Daimler koji je početkom septembra saopštio da zbog smanjene prodaje automobila u Evropi neće zabilježiti planiranu dobit. "S obzirom da se radi o proizvođaču automobila visoke klase, situacija se ne treba dramatizovati", kaže ekspert Stefan Bratzel sa fakulteta u Bergisch-Gladbachu. "Naravno da se uvijek želi bolje, ali u poređenju sa ostalim proizvođačima automobila, Daimleru ide dobro", kaže Bratzel.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Finansije

Vrhovni sud RS presudio u milionskom sporu Bitminera i Unicredit banke

Vrhovni sud Republike Srpske odbio je reviziju kompanije Bitminer Factory iz Gradiške i potvrdio presudu Višeg privrednog suda kojom je Unicredit banka Banjaluka oslobođena plaćanja 256 mil KM odštete zbog gašenja njihovog poslovnog računa, potvrđeno je za portal Capital. Kako je rečeno u ovom sudu, revizija koju je podnio Bitminer je odbijena kao neosnovana, te je potvrđena ranija presuda koja je preinačila prvostepenu odluku iz

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.