Izvor: SRNA | Srijeda, 31.10.2012.| 07:55
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Vraćanje pošiljki mlijeka iz BiH sa hrvatske granice u suprotnosti sa odredbama CEFTA sporazuma

Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH smatra da je vraćanje pošiljki mlijeka iz BiH sa hrvatske granice neutemeljeno i u suprotnosti sa odredbama CEFTA sporazuma, što može imati štetne posljedice na trgovinske odnose dvije zemlje.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović u izjavi Srni pojasnio je da je stav resornog ministarstva da se hrvatski nalazi o navodnoj neispravnosti mlijeka zasnivaju na neadekvatnim propisima /uputstvo za domaće proizvođače mlijeka/, koji nisu relevantni za trgovinu CEFTA zemalja.

On je rekao da je uz saglasnost Ministarstva, u Zagrebu boravio direktor Kancelarije za veterinarstvo BiH Ljubomir Kalaba kako bi bila razjašnjena novonastala situacija i pronađeno odgovarajuće rješenje sa hrvatskim kolegama,ali da nije načinjen značajniji pomak.

Šarović je potvrdio da je Ministarstvo primilo zahtjev Udruženja poljoprivrednika Republike Srpske o zabrani uvoza u BiH mlijeka i mesa iz Hrvatske zbog sumnje u njihovu neispravnost i da je kao odgovor na njihov zahtjev, a u skladu sa ovlaštenjima koja ima, naložio Kancelariji za veterinarstvo BiH pojačanu kontrolu i uzorkovanje hrane, posebno mlijeka i mesa na granici.

Prema njegovim riječima, Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH će, u koordinaciji sa Kancelarijom za veterinarstvo BiH, razmotriti i preduzeti sve mjere iz svoje nadležnosti kako bi bili zaštićeni interesi proizvođača iz BiH koji izvoze u Hrvatsku.

Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske ranije je donijelo rješenje kojim je naloženo vraćanje ili neškodljivo uništenje pošiljki UHT-sterilizovanog mlijeka uvezenog iz Republike Srpske, a ovu mjeru predstavnici Srpske ocijenili su kao apsolutno neutemeljenu i nezakonitu.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.