NavMenu

Novi zakon će uništiti BORS invest fond

Izvor: Nezavisne novine Srijeda, 31.10.2012. 07:41
Komentari
Podeli

Predložene izmjene i dopune Zakona o investicionim fondovima će, ukoliko budu usvojene, u roku od tri mjeseca likvidirati "BORS invest fond".

Pored toga što će ovako predložen zakon prouzrokovati probleme, on prvenstveno štiti interese slovenačkog finansijskog podneblja, koje je uložilo značajna sredstva u Banjalučku berzu. Upozorio je na to Dražan Perendija, predsjednik Predsjedništva Skupštine Boračke organizacije RS (BORS), koji je rekao da će do toga doći ako zakon u ovakvom obliku prođe, a ne dođe do određenih organizacionih promjena i udruživanja s nekim jakim. To potkrepljuje činjenicom da se u novom zakonskom rješenju troškovi provizije predviđaju do jedan odsto, uz uvećanje administrativne radne stručne snage u društvima, što bi zasigurno dovelo do toga da "BORS invest fond" ne bi mogao izdržati duže od tri mjeseca.

"U startu sam u nekoliko navrata rekao da ovakav prijedlog zakona, kakav je objavljen na interenet stranici Vlade RS, definitivno nama ne ide u prilog ni u kom pogledu", rekao je on i upozorio da je apsurdno da BORS, koja je vlasnik osam odsto akcija u samom fondu, po tom zakonu ne može imati pravo glasa, a da svi ostali imaju. Pored toga, on kaže da je sama mogućnost otvaranja fondova od njenih akcionara takođe nepovoljnost koja se ne pojavljuje samo kod "BORS invest fonda" nego i kod ostalih.

"Mislim da će, u berzanskim uslovima kakvi vladaju u ovom momentu, interes za otvaranje fondova imati prvenstveno nosioci stranog kapitala koji su investirali u naše fondove, a da će pritom najinteresantniji za otvaranje biti fondovi tipa "BORS investa", jer imamo jedan izuzetno povoljan portfelj za takve stvari", smatra on. Dodaje da u predloženim izmjenama i dopunama ima mnogo manjkavosti, ali i da su primjedbe ostalih fondova u 90 odsto slučajeva identične njihovim.

"Kako ćemo to rješavati, da li ćemo tražiti neki poseban izdvojeni status, da li će biti povučene ove predložene izmjene i dopune koje su još u radnoj verziji, to ćemo da vidimo", rekao je on. Govoreći o primjeru Crne Gore, koja je primijenila identično rješenje kao što se sprema u RS, Perendija je rekao da ono u Crnoj Gori nije dovelo samo do likvidacije fondova nego do toga da se fondovi preregistruju u društva ogranične odgovornosti, te da je ta problematika stigla i do tamošnjeg ustavnog suda. Perendija se zapitao do kog nivoa uopšte Komisija za hartije od vrijednosti RS može imati odriješene ruke da samostalno povlači poteze.

"To su ipak stvari koje se moraju raditi u dogovoru sa Ministarstvom finansija i Vladom RS, nikako mimo toga", rekao je on i dodao da Komisija prilikom izrade ovog zakonskog rješenja ne može imati pritisak od domaćih fondova, nego stranaca, pod plaštom stvaranja zdravog ambijenta za nova finansijska ulaganja, kroz mnoge argumente koje stavljaju na svoju stranu i otvaranje fondova. Ističe da nigdje u zemljama zapadne Evrope u ovakvoj formi nije predviđeno otvaranje fondova kao što se to radi kod nas. Međutim, Perendija kaže da BORS ne misli vršiti bilo kakve pritiske na Vladu RS da ovi prijedlozi ne budu usvojeni, već da će kao ozbiljni ljudi pokušati naći zajednički jezik te da izmjene i dopune, ako moraju biti uvrštene, budu što bezbolnije u odnosu na aktuelnu situaciju i poslovanje.

Transparentan rad

Komentarišući optužbe koje je na račun "BORS invest fonda" uputio Siniša Božić, predsjednik UO Udruženja akcionara investicionih fondova RS, Perendija je rekao da nema namjeru da polaže račune gospodinu Božiću, niti njegovom takozvanom udruženju, za koje je "u startu posumnjao da se uopšte radi o ozbiljnom udruženju".

"Svi podaci vezani za poslovanje "BORS invest fonda" apolutno su transparentni, mogu se naći na internet stranici fonda i Komisije za hartije od vrijednosti RS. Ako neko sumnja u poštenje "BORS invest fonda", vrata svim nadležnim istražnim organima su otvorena usred dana i usred noći", poručio je Perendija i dodao da je fond likvidan, te da sada razmišljaju kako uspješno završiti ovu poslovnu godinu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Kamakura - skriveni dragulj Japana

Kamakura je grad koji se nalazi na ostrvu Hošu. Kamakura je poznata po izolovanosti koju stvara njeno prirodno okruženje i po njenoj istoriji… Kamakura se prostire na površini od 39, 60 kvadratnih kilometara, a u njoj živi oko 174.000 stanovnika. Grad je na istoku, sјeveru i zapadu okružen brdima, a na jugu je otvoren prema Sagami zalivu. Do izgradnje modernih saobraćajnica, do Kamakure se moglo doći samo preko uskih prevoja, od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.