Izvor: Glas Srpske | Srijeda, 31.10.2012.| 07:38
Izdvojite članak Odštampajte vijest

BiH 82. na listi brendova zemalja

BiH je ove godine, prema indeksu vrijednosti brenda, kojim se mjeri "poželjnost" neke zemlje zauzela 82. mjesto od 118 rangiranih zemalja, a u regionu je najgore prošla Srbija, koja se plasirala na 108. poziciju.

Navedeno je ovo u analizi konsultantske kuće "FutureBrand", koja je prilikom analize i rangiranja uzimala u obzir elemente kao što su sistem vrijednosti, kvalitet života, poslovna klima, kulturno nasljeđe i turizam.

Od zemalja regiona najbolje se plasirala Hrvatska, koja se našla na 41. mjestu, dok je Slovenija zauzela 63. poziciju. Crna Gora i Makedonija nisu ušle u konkurenciju.

Srbija je nastavila pad u posljednje dvije godine, s obzirom na to da je 2011. zauzimala 97, a 2010. godine 84. poziciju. Hrvatska je lani zauzela 40. mjesto, a 2010. godine 49. Slovenija je prošle godine bila na 52, a 2010. na 54. mjestu. BiH proteklih godina nije bila na ovoj listi.

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović rekao je da bi bilo dobro da se BiH u svjetskim istraživanjima nalazi na što boljem mjestu, jer bi se time popravila njena slika u svijetu.

- Činjenica je da Srpska i FBiH raspolažu sa mnogim potencijalima. Međutim, najveći uzrok loše slike BiH javlja se zbog slabe poslovne klime i neatraktivnosti za strane investitore. Ovi nedostaci vuku nas ka samom dnu ljestvica u skoro svim istraživanjima - rekao je Pavlović.

Po njegovim riječima, ukoliko vlasti u BiH žele da poprave sliku u svijetu, moraju da prouče u kojim područjima je BiH najlošije ocijenjena i na taj način odrede pravce djelovanja.

Na prvom mjestu ljestvice nalazi se Švajcarska, koja je opisana kao zemlja koja je usmjerena na svoje građane i njihove potrebe. Opisuju je i kao simbol ekonomske, kulturne i socijalne stabilnosti u burnim danima s kakvima se svijet suočava u posljednje vrijeme.

Na drugom se mjestu našla Kanada, dok je treće mjesto zauzeo Japan. Četvrto i peto mjesto pripali su Švedskoj i Novom Zelandu. Zanimljivo je da se Amerika našla tek na osmom mjestu, iza Australije i Njemačke. Na posljednjem mjestu nalazi se Avganistan.

Predviđanja
Konsultantska kuća "FutureBrand" sačinila je i listu vodećih brendova zemalja u godinama koje slijede, a prvo mjesto najpoželjnijih zemalja zauzeće Ujedinjeni Arapski Emirati. U budućih top deset svrstani su i Čile, Malezija, Katar, Estonija, Kina, Island, Meksiko, Brazil i Turska.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.