NavMenu

Tehnološki biznis park i industrijske zone aduti Banjaluke i Prijedora

Izvor: Glas Srpske Ponedjeljak, 29.10.2012. 08:42
Komentari
Podeli

Izgradnja Tehnološkog biznis parka i modernog sportskog kompleksa u Banjaluci i iskorištavanje kapaciteta u industrijskoj zoni "Celpak" i industrijskih pogona u Prijedoru, najvažniji su aduti koje ova dva grada nude investitorima.

Banjaluka, kao najveći grad u Republici Srpskoj i drugi po veličini u BiH, ima u planu sprovođenje nekoliko velikih projekata vrijednih više stotina miliona maraka, a u vrhu liste su izgradnja Tehnološkog biznis parka, sportskog kompleksa u kojem će dominirati fudbalski stadion i revitalizacija tvrđave Kastel.

Lokacija za Tehnološki biznis park nalazi se u Ramićima, a njegovim uspostavljanjem ubrzaće se i pojednostaviti stavljanje prostornih, univerzitetskih, razvojnih i podsticajnih resursa u funkciju ekonomskog razvoja, investicija, rasta i zapošljavanja.

Osnovni ciljevi ovog projekta su povećanje broja malih i srednjih preduzeća, kao i prihoda koje ostvaruju ova preduzeća, povećanje zaposlenosti, povećanje konkurentnosti i izvoznih mogućnosti, kao i razvojnih mogućnosti grada. Realizacijom ovog projekta biće stvoreni uslovi za otvaranje pet do šest hiljada radnih mjesta. Procijenjena vrijednost investicije je 40 miliona eura.

U Administrativnoj službi grada Banjaluka ističu da je izgradnja fudbalskog stadiona planirana prema najvišim standardima, a njegovim završetkom bili ispunjeni uslovi za odigravanje međunarodnih fudbalskih utakmica, ali i organizaciju drugih sportskih događaja na otvorenom.

Vrijednost ovog projekta procijenjena je na 50 miliona eura.

Kada su u pitanju ulaganja u tvrđavu Kastel planirana je rekonstrukcija i rehabilitacija cjelokupnog prostora tvrđave i adaptacija postojećih prostora za nove namjene.

"Procijenjena vrijednost projekta, koji će biti realizovan po principu javno-privatnog partnerstva, je 25,6 miliona eura, a investitor bi trebao da obezbijedi 85 odsto sredstava", istakli su u Administrativnoj službi grada Banjaluka.

Pored pomenutih projekata, vlasti u Banjaluci planiraju i izgradnju modernog sajamskog centra na prostoru dijela kasarne u Zalužanima. Procijenjena vrijednost projekta je 40 miliona maraka, a planirano je da bude realizovan kroz javno-privatno partnerstvo.

Kao prednosti za ulaganje u Administrativnoj službi grada Banjaluka navode kvalifikovanu radnu snagu, niske troškove i kratak period prilikom osnivanja preduzeća, te podsticaje za ulagače.

"Banjaluka ima dovoljno osposobljene radne snage za realizaciju projekata koje nudi investitorima. Za registraciju društva sa ograničenom odgovornošću potrebno je oko 20 dana, a troškovi iznose oko 4.000 KM. Administrativna taksa prilikom izdavanja rješenja za obavljanje djelatnosti po Zakonu o zanatsko-preduzetničkoj djelatnosti i Zakonu o privrednim djelatnostima iznosi od 42 do 102 KM, dok komunalna naknada, u zavisnosti od vrste djelatnosti, iznosi od 90 do 3.000 maraka", navode u Administrativnoj službi grada Banjaluka.

Investitori mogu da računaju na podsticaje za razvoj sektora malih i srednjih preduzeća, ali i garancije Garantnog fonda u vrijednosti do 50 odsto od ukupnog iznosa kreditnog zaduženja.

Prijedor

Vlasti u Prijedoru strategiju za privlačenje stranih investitora zasnovale su na industrijskim zonama i revitalizaciji pogona nekada uspješnih preduzeća. U Prijedoru je planirana izgradnja pet industrijskih zona, a zona "Celpak" već je spremna za dolazak investitora.

"Prijedor raspolaže i sa nekoliko neiskorišćenih privrednih objekata u urbanoj zoni među kojima su pogoni "Selene", "Autotransporta", "Impra", "Veleprometa", "Žitoprometa" i drugih preduzeća ", kazali su u administrativnoj službi grada.

U gradskoj upravi ističu da imaju spremne projekte i u oblasti vodosnabdijevanja, zaštite od poplava, upravljanja čvrstim otpadom, te odvođenja i prečišćavanja otpadnih voda.

Investitori koji se odluče da svoj kapital ulože na području Prijedora mogu da računaju na kratke rokove za registraciju, dovoljno kvalifikovane radne snage i podsticaje.

"Procedura za registraciju preduzetnika u Prijedoru traje jedan dan, dok je za registraciju preduzeća nadležan Okružni privredni sud u Banjaluci. Na području grada postoji dovoljno osposobljene radne snage za projekte koje možemo ponuditi investitorima. Među pogodnostima koje nudimo investitorima su i novčani podsticaji i olakšice prilikom izgradnje proizvodno-zanatskih pogona", navode u Administrativnoj službi grada Prijedora.

Ističu da su prethodnih godina mogućnosti za ulaganje u Prijedor prepoznali brojni strani investitori među kojima su najznačajniji primjeri "Arcelor Mittal Prijedor", "Mira", "Austronet", "Lipa drvo" i "Cemeks".

Kao prepreke koje otežavaju dolazak investitora u gradskoj upravi Prijedora navode nepovoljne uslove kreditiranja koje nude banke i mikrokreditne organizacije.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.