NavMenu

Novi koraci ka proizvodnji elektromobila u Banjaluci

Izvor: Nezavisne novine Ponedjeljak, 29.10.2012. 07:40
Komentari
Podeli

Proizvodnja nulte serije električnog automobila u RS postaje sve izvjesnija, a prvi inženjeri koji bi radili na njegovoj proizvodnji već bi narednog mjeseca trebalo da krenu put Njemačke na obuku, kaže Dragan Vučetić, direktor preduzeća "Nikola Tesla".

On navodi da je sa Ahimom Kampkom, generalnim direktorom preduzeća "StritSkuter", dogovorio nastavak saradnje u cilju početka proizvodnje nulte serije električnog automobila u Banjaluci.

Kako kaže, zeleno svjetlo za realizaciju projekta dala je i Skupština vlasnika njemačkog preduzeća i dodaje da su u fazi izrade detalji ugovora.

"Ugovor predviđa sve detalje kontrole kvaliteta. Ukoliko uspijemo postići zadovoljavajući kvalitet, proizvodnja više od 50 odsto dijelova će se realizovati u RS", ističe Vučetić, navodeći da bi se prvi kompletni automobili made in Republika Srpska mogli proizvesti već naredne godine.

Na prezentaciji električnog automobila u Banjaluci, u julu ove godine, vladalo je veliko interesovanje od strane javnosti za ovaj novi proizvod, koji bi uskoro mogao postati svjetski brend.

Tom prilikom predstavljen je električni automobil sa tri sjedišta za potrebe urbane sredine, koji sa jednim punjenjem može da pređe i do 150 kilometara.

Na sajmu u Hanoveru predstavljeno je i električno dostavno vozilo, čiji su glavni kupci "Njemačke pošte", a u razvoju je i električni automobil za potrebe taksija sa šest sjedišta i radijusom kretanja od 250 kilometara.

Kako navodi Vučetić, ukoliko se blagovremeno uspiju realizovati svi zadaci, postoji velika vjerovatnoća da se realizuje projekat proizvodnje električnog automobila u RS.

U ugovoru koji je zaključen stoji precizno definisano da ukoliko zadovoljimo kvalitet proizvodnje nulte serije, biće realizovana i serijska proizvodnja.

Prema njegovim riječima, ako sve bude teklo prema planu, do 2016. godine biće neophodno i do 1.500 radnika. To bi se realizovalo korak po korak, počevši od 15 radnika u tekućoj godini, preko dodatnih 24 radnika u 2013. pa do 150 radnika u 2014.

Kako kaže, tržište za ovo vozilo nije upitno.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.