NavMenu

Zelena energija uštedjela bi EU tri bilijuna eura do 2050.godine

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 29.10.2012. 07:38
Komentari
Podeli

Zelena energija bez emisija CO2 uštedjela bi EU do 2050. tri bilijuna eura na troškovima za gorivo, navodi se u novom izvješću njemačkih znanstvenika.

Energetska revolucija stvorila bi do 2020. pola milijuna novih radnih mjesta, po stručnjacima njemačkog svemirskog centra DLR, koji je specijaliziran i za energetiku i promet.

Europska unija postavila si je cilj da udio obnovljivih izvora energije u ukupnoj potrošnji do 2020. bude 20 posto, no još uvijek treba postići dogovor o obvezujućim ciljevima nakon 2020.

Izvješće koje su naručili Greenpeace i Europsko vijeće za obnovljivu energiju (EREC) navodi korake prema energiji koja bi bila gotovo bez emisija CO2. Oni uključuju smanjenje potražnje za energijom putem veće učinkovitosti, povećanja ulaganja u energiju vjetra i solarnu energiju i postupno ukidanje subvencija za energiju s visokim emisijama CO2 kao što je ugljen.

Za tu energetsku transformaciju, do 2050. je potrebno uložiti 99 milijardi eura, no financijske koristi bile bi mnogo veće, ističu njemački znanstvenici.

"Budući da obnovljiva energija nema troškove za gorivo, uštede na gorivu u tom scenariju iznose tri bilijuna eura do 2050. ili 75 milijardi na godinu", kaže se.

Druga prednost je otvaranje novih radnih mjesta. Izvješće zaključuje da bi gotovo u potpunosti zelena energija omogućila otvaranje pola milijuna novih radnih mjesta.

Za energetsku revoluciju potrebna je politička volja, pa izvješće poziva Europsku uniju da dogovori nove ciljeve za razdoblje nakon 2020. "Produljenje uspješnih trostrukih ciljeva do 2030. dalo bi industriji sigurnost, mobiliziralo ulaganja u obnovljive i energetski štedljive tehnologije i osiguralo potrebnu klimatsku ambiciju", navodi se u izvješću.

Izvješće poziva da EU postavi obvezujući cilj od 45 posto za obnovljivu energiju do 2030. te da propiše obvezno smanjenje emisije CO2 za 30 posto do 2020. umjesto postojećih 20 posto.

(croenergo.eu)

Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Građevina

Njemačka firma u Laktašima dograđuje proizvodni pogon

Njemačko preduzeće u Laktašima Technics Programme Engineering podnijelo je Gradu Laktaši zahtjev za izdavanje ekološke dozvole za postrojenje za mašinsku obradu metala, izvještava Indikator.ba. Riječ je o dogradnji po postojećeg postrojenja u naselju Mahovljani, na parcelama označenim kao k.č. broj: 73/2 74/1, 75, 76, k.o. Mahovljani. Ukupna planirana bruto proizvodnja gotovih proizvoda iznosi oko 100 tona godišnje. Technics Program

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.