Izvor: Dnevni list | Subota, 27.10.2012.| 08:54
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Vlasti odugovlače: Štete od požara u Mostaru još se nisu počele zbrajati

Iako su na području grada Mostara u požarima tijekom proteklog ljeta nanesene milijunske šteta, kad je vatreni plamen zahvatio brda Hum, Velež te naselja Rodoč, Jasenicu, Željušu, Bunu i ostala prigradska naselja, kad su ljudi doslovno golim rukama branili svoje domove od vatrenog plamena, procjena se istih još se nije ni počela raditi.

Iako su općine Čitluk, Čapljina, Konjic i Jablanica svoja izvješća o procjeni šteta već Vladi HNŽ-a davno dostavile, u Mostaru nitko ne zna ni da je to trebalo raditi, što nam je potvrdila sama predsjednica Komisije za štete nastale u elementarnim nepogodama Edita Avdić, koja je kazala da od gradonačelnika nikad nije ni dobila nalog za to.

No, odgovornost za nerad nije htio prihvatiti ni sam gradonačelnik Ljubo Bešlić. Na to upućuje činjenica da se on unatoč mnogobrojnim pozivima redakcije Dnevnog lista u svrhu obrazloženja same te situacije niti jednom riječju nije oglasio.

U Gradskoj upravi vješto su lopticu cijele priče prebacili na načelnika Odjela za organizaciju, pravne poslove i opću upravu Predraga Šupljeglava, od kojeg Dnevni list također nije uspio dobiti nikakav odgovor do zatvaranja broja.
Jedini odgovor koji smo uspjeli dobiti iz Gradske uprave bio je identičan onome od neki dan kad su kazali da je stanje elementarne nepogode proglasila Vlada HNŽ-a, a ne Grad Mostar.

Podsjetimo, ministar gospodarstva HNŽ-a Amer Zagorčić je kazao kako je zakonom jasno određeno da se procjene šteta nastalih u elementarnim nepogodama rade na lokalnoj razini i dostavljaju onda Vladi HNŽ-a koja usvaja primljena izvješća.

"Procjenu šteta prvo moraju izvršiti lokalne zajednice, a onda nakon toga Vlada HNŽ-a usvaja informaciju o štetama koje su se dogodile za vrijeme elementarne nepogode, jer su povjerenstva koja izlaze na teren povjerenstva lokalnih zajednica, a ne županijska", pojasnio je Zagorčić.
Procjena nastalih šteta tijekom zimske nepogode, kako je podsjetio, dostavljena je iz svake općine u roku od dva mjeseca, što se očekuje i za nepogode koje su se dogodile tijekom ljeta.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.