NavMenu

RiTE Ugljevik: Proizvodnja veća za 16 odsto

Izvor: Glas Srpske Petak, 26.10.2012. 08:21
Komentari
Podeli

Termoelektrana "Ugljevik" je u ovoj godini, tokom prvih devet mjeseci, proizvela 1.348.856 megavat-časova električne energije - u odnosu na plan proizvodnja je veća za 16 odsto, rekao je direktor Rudnika i Termoelektrane "Ugljevik" (RiTE "Ugljevik") Anto Gajić, javile su agencije. On objašnjava da je, u odnosu na prošlu godinu, proizvodnja struje veća za dva odsto.

"Ove godine smo, međutim, rebalansirali plan na 1.870 gigavat-časova električne energije i imaćemo najveću proizvodnju struje u istoriji ovog preduzeća", naglašava Gajić. On pojašnjava da je, s obzirom na to da je ove godine bila veoma loša hidrološka situacija, na intervenciju "Elektroprivrede Republike Srpske", skraćen remont, te da je zbog toga i došlo do povećane proizvodnje u odnosu na planiranu.

Elektroenergetski gigant RiTE "Uglljevik" proizvodnjom struje u proteklih devet mjeseci pokriva 37 odsto ukupne proizvodnje "Elektroprivrede Republike Srpske". Gajić je rekao da je proizvodnja uglja 1.508.643 tone i, u odnosu na plan, proizvedeno je deset odsto više."Otkrivka uglja je proizvedena u količini od 8.328.866 metara kubnih čvrste mase, a planirano je bilo sedam miliona, što znači da smo proizveli 19 odsto više od plana i 15 odsto više od proizvodnje u protekloj godini", ističe Gajić.

Plan je bio da se u ovoj godini proizvede 1.942.540 tona uglja, a RiTE napravili su rebalans na 2.113.118 tona, što je za devet odsto više od plana i biće jedan odsto više od ostvarenja u prošloj godini. "Na godišnjem nivou otkrivke je ukupno bilo planirano 9. 230.000 metara kubnih čvrste mase, a napravljen je rebalans na 10.038.000, što je za devet odsto više od plana i šest odsto više od proizvodnje u prošloj godini", rekao je Gajić.

On je napomenuo da je rad bloka "Termoelektrane" bio izuzetno stabilan u proteklom periodu, te da su RiTE na mreži bili ukupno, u toku prvih devet mjeseci, 5. 440 sati, a plan je bio 4.500, te tu postoji ostvarenje sa 121 odsto, a u odnosu na isti period prošle godine 105 odsto."U toku prvih devet mjeseci ove godine bili su planirani zastoji od 2.069 sati, a imali smo zastoj od samo 1.134 sata ili 55 odsto. Imamo manje i zastoja u odnosu na prošlu godinu, koji su iznosili 1.355 sati za devet mjeseci", rekao je Gajić.

On je podsjetio da je bilo planirano da remont traje 1.440 sati, ali je svedan na 887, što je za 62 odsto manje vremena odvojenog od onog što je bilo planirano."Zastoji su bili planirani na 156 sati, a imali smo samo 44 sata ili 29 odsto i 14 odsto u odnosu na prvih devet mjeseci prošle godine, kada je bilo 316 planskih zastoja. Bio je planiran interval zastoja zbog kvara - 473 sata, a mi smo imali samo 202 sata, što je 43 odsto ili, u odnosu na prošlu godini kada smo imali 360 sati - to je 56 odsto", rekao je Gajić.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.