NavMenu

Obiteljsko imanje u Hercegovini osvojilo Graditeljsku nagradu CEMEX

Izvor: eKapija Četvrtak, 25.10.2012. 10:18
Komentari
Podeli

Obiteljsko imanje na Bijači u Hercegovini pobjednik je petog natječaja Graditeljske nagrade CEMEX u kategoriji Stambenih građevina. Ovogodišnji dobitnik predstavljat će Bosnu i Hercegovinu na 21. međunarodnom natjecanju CEMEX Building Award u Meksiku.

Nezavisni Odbor nagrade koji su činili prof.dr.sc. Mustafa Hrasnica, dekan Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Sarajevu, prof.dr.sc. Jaroslav Vego, redoviti profesor Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru te mr. Saša Čvoro, viši asistent na Arhitektonsko-građevinskom fakultetu Sveučilišta u Banjaluci, odlučio je projektu Obiteljsko imanje u Hercegovini (Bijača) dodijeliti Graditeljsku nagradu CEMEX za 2012. godinu u kategoriji Stambenih građevina.

CEMEX-ovim priznanjem nagrađeni su izvođač radova tvtka T&D Company iz Ljubuškog te zagrebački dvojac koji je osmislio projekt, Tomislav Ćurković i Zoran Zidarić iz arhitektonskog studija Dva arhitekta.

Član Odbora, prof.dr.sc. Mustafa Hrasnica, povodom dodjele nagrade izjavio je: "Pobjednički projekt je na zanimljiv i originalan način uklopio građevine ovog obiteljskog imanja u okoliš i time dobio savršeno stapanje tradicionalne gradnje i održivog življenja. Time je postao najbolji primjer smjera u kojem naše graditeljstvo treba ići, a to je promicanje održive gradnje i poštivanje prirode u koju takvu gradnju treba smjestiti. Čestitam pobjednicima i želim im puno uspjeha na međunarodnoj Graditeljskoj nagradi CEMEX".

"Gradnja koja se oslanja na materijale i tehnike tradicionalne za ovo podneblje pokazala se kao najbolji odgovor u situaciji gdje smo kao glavnu temu postavili sklad prirodnog ambijenta i arhitekture koja omogućuje aktivan život u korelaciji s ambijentom. Održiva gradnja u harmoniji s okolišem temeljna je odrednica našeg rada i veseli nas da je naš trud prepoznat od strane tvrtke CEMEX koja se svojim djelovanjem zalaže za popularizaciju održive gradnje u svijetu, a kolegama iz ocjenjivačkog suda u Bosni i Hercegovini zahvaljujemo na ukazanom povjerenju." , rekao je arhitekt Tomislav Ćurković u ime nagrađenog dvojca.

Projekti iz BiH već su ranije ostvarivali zapažene uspjehe na međunarodnoj Graditeljskoj nagradi CEMEX. Tako je 2010. godine prijedorska Ulica Kralja Petra I. Oslobodioca odnijela prvo mjesto u kategoriji Pristupačnosti te treće mjesto u kategoriji Infrastrukturnih građevina, a 2007. treće mjesto u kategoriji Infrastrukturne građevine osvojio je projekt Park Petra Kočića iz Banja Luke. Najveći uspjeh ostvario je projekt Urbane rekonstrukcije i obnove centra Banja Luke 2008. godine, osvojivši dvije međunarodne nagrade u posebnim kategorijama: prvo mjesto u kategoriji Pristupačnosti te drugo u kategoriji Održive gradnje. Prošle je godine BiH predstavljao sarajevski Importanne Centar, poznatiji i kao Balkanske puzzle.

Dodatne informacije o pobjedničkom projektu

Kompleks obiteljskog imanja prostire se na jednom od zapadno-hercegovačkih brežuljaka, obuhvaćajući približno 35.000 m2 površine.

Program je objedinjavao brojne sadržaje – obiteljska kuća za vlasnike, kuća za goste, gospodarske građevine, kuća upravitelja (domara), voćnjak, povrtnjak, vinograd, te brojni sportski i rekreacijski tereni s popratnim sadržajima. Tema matrice raštrkanih sela okolice inspiracija je za kompoziciju koju čini niz zasebnih volumena različitih sadržaja. Sve jedinice kompozicije pažljivo su pozicionirane tako da je omogućen pogled na točke fokusa po želji investitora. Na najvišoj i najudaljenijoj točki nalaze se tri građevine čija funkcija primarno traži najbolju vizuru.

(Glavna) kuća vlasnika je stoga u potpunosti fokusirana svojom dužom stranom na jugozapad. Rezultat odnosa ova tri volumena je međuprostor koji predstavlja mjesto moguće ekspanzije za sva tri sadržaja, povezujući ih funkcionalno u zajedničku cjelinu. Njegova ambijentalnost oslanja se na tradiciju, memoriju mjesta, hercegovačko selo, gdje su upravo ovakvi prostori bili mjesta socijalnih kontakata i društvenih događanja.

Za parterno popločenje i pročelje korišten je (isti i jednako obrađen) kamen iz lokalnog kamenoloma vezujući se tako s kamenom "in situ" kojeg nalazimo u starom i novom suhozidu po čitavoj parceli. Svi otvori su uokvireni kako dolikuje kućama u tom kraju s tim da su loggia-u dobile samo reprezentativne građevine.

Samo imanje, uz sve navedene sadržaje, u potpunosti funkcionira samostalno i neovisno uzgojem poljoprivrednih proizvoda i ostalih prehrambenih namirnica.

Budući da je kompleks smješten u kršu i slabo naseljenom krajoliku, ova inicijativa predstavlja pozitivni primjer razvoja malog gospodarstva koristeći ono što su nam priroda i zatečeni lokalni uvjeti dali. Arhitektura je nastojala biti integralni dio ovog koncepta.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

19.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Turizam, sport, kultura

Izabrano pobjedničko rješenje za buduće zdanje Prirodnjačkog muzeja i Park prijateljstva u Beogradu - Pješački most do Velikog ratnog ostrva (FOTO)

Zgrada na čijoj fasadi se reflektuju obrisi obližnjeg Muzeja savremene umetnosti, panoramski točak, bogato ozelenjene pešačke staze, pristan za brodiće i veza sa Velikim ratnim ostrvom deo su zamisli prvonagrađenog rešenja na arhitektnosko-urbanističkom konkursu za područje Parka prijateljstva i budućeg zdanja Prirodnjačkog muzeja u ovom delu grada. Ovo rešenje, koje je nagrađeno sa 2,5 miliona dinara za taj prostor predložio je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.