NavMenu

Xinhua otvara predstavništvo u Sarajevu

Izvor: Oslobođenje Četvrtak, 25.10.2012. 07:36
Komentari
Podeli

Kineska državna novinska agencija Xinhua uskoro će otvoriti predstavništvo u Sarajevu, potvrđeno je za Oslobođenje u Ambasadi Narodne Republike Kine u Sarajevu.

Osim potvrde ove informacije, u Ambasadi nisu mogli ništa više reći o ovoj temi, međutim, kako smo saznali iz drugih izvora, direktor Xinhua boravio je prošle sedmice u glavnom gradu BiH.

Iz istog izvora saznali smo da je u toku postupak registracije pravnog subjekta, a u kineskoj Ambasadi su nam kazali da datum otvaranja predstavništva zavisi od toga koliko brzo će se odvijati proces registracije.

Prema dostupnim informacijama, ovo će biti prvo predstavništvo kineske novinske agencije u našem regionu u kojem će ova agnecija imati svoje stalne dopisnike. Cilj je, kako smo saznali, da Xinhua bude servis putem kojega će potencijalnim kineskim investitorima biti dostupne informacije iz BiH i regiona.

To se poklapa sa planovima Kine čiji državni vrh ima izražen interes za investiranje u zemlje srednje i jugoistočne Evrope. Kako je ranije objavljeno, Kina preko ovog regiona s investicijskim fondom od početnih 10 milijardi američkih dolara, svojoj privredi želi otvoriti vrata novim tehnologijama kako bi izašla iz okvira proizvodnje jeftine robe.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.