NavMenu

Usvojen Prijedlog zakona o igrama na sreću

Izvor: SRNA Srijeda, 24.10.2012. 14:08
Komentari
Podeli

Vlada Republike Srpske danas je usvojila Prijedlog zakona o igrama na sreću kojim se uređuje porez na dobitke.

Prijedlogom zakona uređuje se sistem i uslovi priređivanja igara na sreću, nagradnih i zabavnih igara, naknade za priređivanje tih igara, kao i nadzor nad izvršavanjem obaveza iz ovog zakona, prekršaji i sankcije iz ove oblasti.

Vlada je utvrdila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti naziva Republike Srpske, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose s javnošću.

Razlozi za donošenje ovog akta zasnivaju se na stvarnim potrebama proizašlim iz praktične primjene Zakona o zaštiti naziva Srpske, a sadržani su i u potrebi da se izvrši usklađivanje sa Zakonom o republičkoj upravi, koji je donesen poslije stupanja na snagu ovog zakona.

Na sjednici je utvrđen i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sistemu javnih službi kojim se položaj stranih fizičkih i pravnih lica izjednačava sa položajem domaćih lica u pogledu osnivanja ustanova i na taj način stvore preduslovi za strana ulaganja.

Predloženim izmjenama i dopunama preciziraju se važeća zakonska rješenja u dijelu koji se odnosi na nadležnosti organa jedinica lokalne samouprave kada je u pitanju izbor organa ustanove, odnosno upravnog odbora i direktora ustanove, kao i obaveze osnivača u slučajevima kada je osnivač ustanove jedinica lokalne samouprave.

Neophodno je bilo precizirati i odredbe koje se odnose na nadzor nad zakonitošću rada ustanove, kao i nadležnosti republičkih organa, odnosno organa jedinica lokalne samouprave za vršenje inspekcijskog nadzora.

Usvojenim Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravnoj inspekciji precizirane su i otklonjene nejasnoće pojedinih zakonskih rješenja, koje su uočene tokom primjene važećeg zakona.

Vlada Srpske utvrdila je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prevozu u drumskom saobraćaju Republike Srpske, kojim su otklonjene uočene nedorečenosti u postojećem zakonu, a koji su,prije svega, smetnja efikasnijem radu saobraćajne inspekcije

Vlada Republike Srpske donijela je odluku o stepenu razvijenosti jedinica lokalne samopurave u Republici Srpskoj za narednu godinu.

Prema ovoj odluci razvijene jedinice lokalne samouprave su Banjaluka, Bijeljina, Gacko, Gradiška, Derventa, Doboj, Zvornik, Laktaši, Modriča, Mrkonjić Grad, Pale, Prijedor, Prnjavor, Teslić, Trebinje i Ugljevik.

Srednje razvijene jedinice lokalne samouprave su Bileća, Brod, Višegrad, Istočna Ilidža, Istočno Novo Sarajevo, Kozarska Dubica, Kotor Varoš, Milići, Novi Grad, Sokolac, Srbac, Foča, Čelinac i Šamac.

Nerazvijene jedinice lokalne samouprave su Bratunac, Vlasenica, Donji Žabar, Kneževo, Kostajnica, Lopare, LJubinje, Nevesinje, Pelagićevo, Petrovo, Ribnik, Rogatica, Srebrenica, Han Pijesak, Šekovići i Šipovo.

Izrazito nerazvijene jedinice lokalne samouprave su Berkovići, Vukosavlje, Istočni Drvar, Istočni Mostar, Istočni Stari Grad, Jezero, Kalinovik, Krupa na Uni, Kupres, Novo Goražde, Osmaci, Oštra Luka, Petrovac, Rudo,Trnovo i Čajniče.

Vlada Republike Srpske danas je donijela odluku o davanju saglasnosti Ministarstvu uprave i lokalne samopurave na Plan utrošaka sredstava-tekući grantovi udruženjima od javnog interesa za prvih deset mjeseci ove godine u iznosu od 166.634 KM.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Turizam, sport, kultura

Spreman novac za Vidikovac iznad Trebinja, raspisan i tender za izvođača radova

Gostujući u jutarnjem programu Herceg televizije, gradonačelnik Grada Trebinja, Mirko Ćurić govorio je o raznim temama, među kojima su i projekti značajni za ovaj grad. Ćurić je istakao da je u planu izgradnja vidikovca iznad Trebinja, što će sigurno biti turistička atrakcija. Dodao je da turisti iz godine u godinu žele da vide nešto novo, a Grad Trebinje će nastojati da im to i pruži. - Spremna je projektna dokumentacija za

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.