NavMenu

Rasipamo na luksuz, štedimo na oblačenju

Izvor: Nezavisne novine Srijeda, 24.10.2012. 10:52
Komentari
Podeli

Četvoročlanoj porodici za odjeću i obuću mjesečno je potrebno oko 140 maraka, a neuporedivo više novca potroši se na luksuz, gdje se mogu svrstati cigarete i troškovi koje napravimo u kafani, ali i često nepotrebni razgovori telefonima.

Malo koji stan danas, pored fiksnog telefona, nema bar dva mobitela, a uzmemo li da je potrošnja po bar 20 maraka, mjesečni izdatak iznosi 40 KM.

Da smo zaista zemlja čiji se građani ne odriču nepotrebnih troškova, svjedoči i podatak da je u BiH, za koju se procjenjuje da ima 3,8 miliona stanovnika, ukupno oko 3,2 miliona korisnika mobilne telefonije, a toliko nam, ruku na srce - nije potrebno.

Duvanski dim osjeti se gotovo u svakom domaćinstvu, a ako ga čini samo jedan pušač, ova stavka luksuza kuću osiromaši za blizu 90 maraka. Štaviše, BiH je 2006. od akciza na cigarete prikupila oko 320 miliona, a ove godine će, očekuje se, ta cifra da dostigne čak 850 miliona KM.

Ako dobijenom zbiru od 130, koliko se u domaćinstvu troši na mobitele i duvan, dodamo da samo jedan član napravi četiri ceha u kafiću mjesečno "teška" po pet maraka, cifra dostiže 150 KM, što znači da toliko novca kuću "olakšaju" samo tri stavke, a lepeza bespotrebnih troškova znatno je šira.

Dok u ovoj zemlji svi pričaju o krizi, za kafane očigledno imamo novca, a ugostitelji zadovoljno trljaju ruke - jer im zarada raste.

"Promet u ugostiteljskim objektima u drugom tromjesečju ove godine, u odnosu na prvo tromjesečje, veći je za 18,5 odsto", navode u Republičkom zavodu za statistiku, te dodaju da su građani RS u kafanama i restoranima samo u junu ove godine potrošili 10,37 miliona maraka, što znači da je svaki stanovnik "skrivio" račun od 7,40 KM.

Sa druge strane, u Savezu sindikata RS navode da je za nabavku odjeće i obuće četvoročlanoj porodici u seprembru bilo potrebno 143,60 KM, a u udruženjima za zaštitu potrošača su došli do saznanja da se na kupovini garderobe i te kako štedi.

"Uzmite koliko košta kutija cigareta, ali, luksuz je velikom broju naših sugrađana postao potreba. Osim toga, svako dijete danas ima mobilni telefon. A sa druge strane, veliki broj naših sugrađana oblači se na pijacama i u prodavnicama polovne robe, što znači da jako malo trošimo na garderobu", navodi Murisa Marić, izvršni direktor Udruženja građana "Don" Prijedor.

Stručnjaci ocjenjuju da, bježeći od svakodnevnih problema, sreću tražimo u sitnicama.

"Savremen način života promoviše hedonizam kao glavnu vrijednost, tako da su ljudi skloni da u malim užicima traže sreću. Istovremeno, odrasli, odnosno roditelji, bijeg od svakodnevnih frustracija traže u cigaretama, alkoholu, sitnim ogovaranjima uz kafu", ističe psiholog Milijana Čigoja.

Ako još niste "rezali" troškove na neophodne i nepotrebne, sada je za taj potez pravo vrijeme. Život bh. potrošača sve je teži, a ništa ne ukazuje da će plate i penzije uskoro da narastu.

MJESEČNI TROŠKOVI

  • Odjeća i obuća 143,60 KM
  • Cigarete 90,00 KM
  • Mobilni telefoni 40,00 KM
  • Ceh u kafanama 20,00 KM

Kako štedjeti

  • Ispijanje kafe u lokalnom kafiću vas dnevno košta do dvije marke. Pomnožite to s brojem dana u mjesecu. Šta nedostaje domaćoj kafi?
  • Koliko ste puta bez potrebe automobilom otišli do prijatelja koji je na samo kilometar od vaše kuće? Šetnja je zdrava, a besplatna.
  • Kupujete gotovu hranu u marketima, a nerijetko bacate namirnice iz frižidera, jer im je istekao rok? Promijenite ove navike.
  • Obiđite sve obližnje prodavnice koje se bave prodajom proizvoda koje želite da pazarite. Jedna mora biti najjeftinija.
  • Vodite evidenciju o svojim troškovima. Ne dozvolite da se na kraju dana uhvatite za džep i upitate: Gdje mi je novac?

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.