NavMenu

Projekat "Prošlost za budućnost": U Maglaju počinje obnova Delibegovog hana

Izvor: eKapija Utorak, 23.10.2012. 11:07
Komentari
Podeli

U sklopu projekta "Prošlost za budućnost", u Maglaju bi naredne sedmice trebala početi obnova Delibegovog hana, kulturno-historijskog spomenika devastiranog tokom rata.

Obnovu će finansirati Evropska unija putem Programa za očuvanje i obnovu kulturne baštite u području sukoba u zemljama Zapadnog Balkana za 2010. godinu. Projekat implementira Razvojna agencija REZ Zenica, a partner i sufinansijer projekta je općina Maglaj.

Pomoćnik načelnika za urbanizam u općini Maglaj Fuad Hajrulahović potvrdio je za eKapiju da je projekat u fazi zaključivanja ugovora sa kompanijom Coning iz Maglaja, koja je izabrani izvođač radova.

"Delibegov han ne radi više od dvadeset godina, od objekta je ostao samo jedan kameni zid. Stoga je u ovoj fazi radova predviđeno rušenje postojećeg objekta i izgradnja novog od temelja do krova, sa završenim vanjskim uređenjem. Kada obezbijedimo dodatna sredstva, nastavit ćemo sa radovima na unutrašnjosti", kazao je Hajrulahović.

On navodi da je obnova Delibegovog hana trebala početi u maju ove godine, ali je odgođena zbog procedura javnih nabavki. Zvaničan početak radova planiran je za sedam dana, a rok za završetak je 60 radnih dana.

Prema projektu, u prizemlju budućeg objekta nalazit će se restoran, na spratu pet spavaćih soba sa pokrovljem u kojem će se nalaziti prostor za izložbe i druge kulturne manifestacije.

Delibegov han je sagrađen oko 1850. godine i u svoje vrijeme bio je jedina kuća na lijevoj obali rijeke Bosne. Prema zapisima Kreševljakovića bio je situiran na mjestu zvanom "Skela". Sve do 1886. godine prelazilo se skelom preko Bosne u Maglaj. Skela je s desne strane polazila ispod slapova pod tvrđavom s mjesta tkzv. "kovačnice" i izlazila ispred "Delibegova hana" na lijevoj strani, navodi se projektu kojeg je uradio Stilprojekt iz Zavidovića.

Objekat se zbog ratnih dejstava i nemara tokom dužeg peroioda, nalazi u potpuno devastiranom stanju. To je sada zgrada koja djelimično ima kamene zidove prizemlja, jer su zidani od čvrstog materijala.

Općina Maglaj i REZ-Regionalna razvojna agencija za regiju Centralna BiH u sklopu Projekta "Past for the Future" (Prošlost za budućnost) su pokrenuli aktivnosti kako bi se spasila ova značajna historijska građevina, te obogatila sadržajima koji nedostaju gradu Maglaju.

Ovim projektom se postiže zaštita kulturno-historijskog naslijeđa kroz predmetnu rekonstrukciju i revitalizaciju Delibegovog hana, povećava smještajni kapacitet grada Maglaja i njegovo dizanje na viši nivo, te povećava turistička ponuda i daje doprinos raznolikosti turističke ponude.

Ovim projektom se postiže i da Delibegov han, koji svojom jedinstvenom pozicijom na obali rijeke Bosne pravi vezu sa prošlošću i budućnošću, čini najznačajniju kulturno-historijsku i turističku tačku u gradu od koje će polaziti i završavati svaka posjeta gradu Maglaju, kao što je to i vijekovima bilo.

N.Voloder

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije

U Srpskoj počinje novi sistem fiskalizacije

Poreska uprava Republike Srpske objavila je javni poziv za podnošenje zahtjeva za pokretanje postupka inicijalne fiskalizacije i subvencionisanje troškova inicijalne fiskalizacije prve grupe obveznika fiskalizacije, čime i zvanično počinje novi sistem fiskalizacije u Republici Srpskoj za poreske obveznike. Јavni poziv, u skladu sa Pravilnikom o dinamici fiskalizacije, sadrži obaveze obveznika fiskalizacije, operatera fiskalnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.