Izvor: eKapija | Ponedjeljak, 22.10.2012.| 13:38
Izdvojite članak Odštampajte vijest

USK će insistirati na trasiranju brze ceste Bihać - Sarajevo u Prostornom planu FBiH

(Foto: b)

U Bihaću je krajem prošle sedmice zasjedala Vlada Unsko-sanskog kantona. Premijer, Hamdija Lipovača i ministri u Vladi Kantona usvojili su Prijedlog mišljenja na Prijedlog Prostornog plana Federacije Bosne i Hercegovine za period 2008. - 2028. godina.

Federalno ministarstvo prostornog uređenja je Skupštini Unsko-sanskog kantona dostavilo Prijedlog Prostornog plana Federacije BiH za period 2008. godine do 2028. godine, kako bi zakonodavno tijelo USK dalo mišljenje na isti shodno članu 13. Zakona o prostornom planiranju i korištenju zemljišta na nivou F BiH. Ministarstvo za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoline Vlade USK je 5. septembra zaprimilo akt Skupštine USK-a kojim je dostavljen Prijedlog PP Federacije BiH za period 2008.- 2028. godine i Izvještaj o provedenoj javnoj raspravi i traženo je očitovanje o istom, kako bi Skupština prilikom razmatranja, dala svoje mišljenje.

Članovi Vlade USK bili su saglasni s Mišljenjem resornog kantonalnog Ministarstva da se, sumirajući sve, može istaknuti da je prijedlog prostornog plana Federacije BiH, koji se odnosi na USK, obuhvatio sve odrednice razvoja posebno sistem i hijerarhiju gradskih centara kao i orijentaciju na poljoprivredu i turizam kao okosnice razvoja.

Vlada USK ne slaže se s izostavljanjem trase brze ceste od graničnog prijelaza Izačić preko Bihaća put Sarajeva te posebno naglašava potrebu trasiranja tog pravca u Prostornom planu F BiH.

U skupštinsku proceduru sa sjednice upućen je i Prijedlog Odluke o prihvatanju zaduženja po sporazumu o zajmu između Bosne i Hercegovine i Raiffeisen Bank Internacional AG za projekat "Modernizacija Univerziteta u Bihaću", za finansiranje nabavke i instalacije savremene tehničke, laboratorijske i nastavne opreme svih visokoškolskih institucija na Univerzitetu.

Osnovni ciljevi projekta su osavremenjavanje nastavnog procesa i podizanja opremljenosti laboratorija, kabineta i učionica te podizanje standarda nastavnog procesa i laboratorijskih vježbi na viši nivo. Procedura oko kreditnog zaduženja, u skladu sa pozitivnim propisima, do sada je u potpunosti provedena.

Vlada Unsko-sanskog kantona je u maju 2011. godine utvrdila, a Skupština Unsko-sanskog kantona donijela je Odluku o odobrenju kreditnog zaduženja Unsko-sanskog kantona za Projekat Univerziteta u Bihaću u iznosu do 5 mil. EURA (9,25 mil. KM), proveden je tender za izbor austrijskog dobavljača, te se je ušlo u pregovore sa austrijskom bankom, s ciljem dobivanja najpovoljnijih uvjeta, čiji su okviri navedeni Sporazumom.

Sinha Kurbegović, ministrica za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoline obrazložila je Prijedlog Zakona o korištenju, upravljanju i održavanju zajedničkih dijelova i uređaja zgrada.

"Ova materija je već regulisana kantonalnim zakonom iz 2001. godine, koji je pretrpio opsežne izmjene 2004. godine i Ministarstvo je smatralo da je svrsishodnije da se pristupi izradi novog teksta Zakona o korištenju, upravljanju i održavanju zajedničkih dijelova i uređaja zgrada kojim se preciznije i detaljnije uređuju prava i obaveze onih na koje se odnose odredbe ovog Zakona", kaže ministrica Kurbegović.

Potvrda da se trebalo pristupiti izradi novog teksta ovog zakona je i prezentirana Informacija o visini sredstava uplaćenih na ime naknade za upravljanje zajedničkim dijelovima i uređajima zgrada području općina Unsko sanskog kantona u posljednje tri godine. Podaci prezentirani ovom informacijom ukazuju da se na području općina USK prikupljanje ovih naknada ne odvija istim intenzitetom, odnosno da se postojeći Zakon ne primjenjuje u svim općinama na jednak način, a evidentno je da postoji problem koji se odnosi na naplatu naknada budući da prikupljeni podaci ukazuju da se veći dio sredstava potražuje putem suda što dovodi upravitelja u situaciju da ne može kvalitetno izvršavati ugovorene obaveze, odnosno mirnim putem naplatiti sredstva koja su etažni vlasnici dužni plaćati.

Vlada USK utvrdila je i Prijedlog Odluke o davanju saglasnosti za podnošenje zahtjeva Fondu za zaštitu okoliša Federacije BiH putem Federalnog ministarstva okoliša i turizma radi obezbjeđenja sredstava za finansiranje Studije uticaja na okoliš za potencijalnu lokaciju izgradnje regionalne sanitarne deponije Grabež.

Direktori domova zdravlja s područja USK podnijeli su izvještaje o radu i poslovanju ovih zdravstvenih ustanova za 2011. Godinu. Posebne pohvale upućene su Domu zdravlja Cazin koji je istaknut kao primjer najbolje organiziranosti i dobrog menadžmenta u zdravstvu. Premijer i članovi Vlade USK odbili su izvještaj o radu i poslovanju Doma zdravlja Bihać, te taj Izvještaj upućuju Skupštini USK uz napomenu da ne podržavaju rad menadžmenta ove zdravstvene ustanove.

Na prijedlog Ministarstva zdravstva i socijalne politike, Odlukom o usvajanju Programa utroška sredstava za 2012. godinu tekućeg granta -Subvencije javnim ustanovama odobrene su subvencije za Dom zdravlja Bihać za nabavku lož ulja, te za sufinansiranje nabavke sanitetskog vozila za domove zdravlja u Ključu i Velikoj Kladuši.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE