Izvor: eKapija | Ponedjeljak, 22.10.2012.| 12:37
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Pozitivna ocjena za napredak u zaštiti prava intelektualne svojine u BiH

(Foto: b)

Asocijacija Business Software Alliance (BSA) u BiH, koja podstiče tehnološke inovacije inicijativama usmjerenim na edukaciju i promovisanjem politike kojom se promiče zaštita autorskog prava, kibernetička sigurnost, trgovina i e-poslovanje, je nakon prezentacije Izvještaja o napretku Evropske komisije za BiH sa zadovoljstvom primila vijest da je jedna od rijetkih pozitivnih ocjena dodjeljena za napredak na polju zaštite prava intelektualne svojine.

Kako je i najavljeno iz BSA u BiH prilikom predstavljanja Globalne studije o softverskom piratstvu za 2011. godinu, kada je stopa piratstva iznosila 66% , napravljen je napredak tokom 2012. godine uslijed značajnog broja aktivnosti na suzbijanju softverske piraterije, a naročito aktivnosti koje su sprovedene od strane nadležnih inspekcija tokom mjeseca aprila ove godine. Naime, pojačani nadzor zaštite autorskih prava korištenja i prometa kompjuterskih programa na području FBiH, koji je podržala i Vlada Federacije BiH, te Privredna komora SAD-a, je pomogao u podizanju svijesti kod privrednih subjekata o ovoj problematici više od očekivanog.

"Ovo je veliko priznanje za naše dugogodišnje napore usmjerene na smanjenje stope softverskog piratstva u BiH ," izjavila je Mirna Milanović-Lalić, glasnogovornica BSA u BiH, i u nastavku dodala: " Od samog početka djelovanja BSA u BiH isticana je važnost zaštite prava intelektualne svojine, između ostaloga, iz razloga što je zaštita intelektulane svojine jedan od preduslova za ulazak u evropske integracije. Posljednji Izvještaj o napretku BiH ukazuje da je u ovoj oblasti napravljen značajan pomak i nadam se da će se ovaj pozitivan trend nastaviti."

Edukacija javnosti i izgradnja svijesti o softverskom piratstvu i zaštiti intelektualne svojine u saradnji sa predstavnicima IT industrije i organima vlasti će svakako doprinjeti poboljšanju rezultata, te samim tim omogućiti IT inovacije, otvaranje novih radnih mjesta i ekonomski rast zemlje kroz stvaranje povoljnijeg poslovnog okruženja koje će privuće ozbiljnije strane investicije.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.