NavMenu

Dobre prakse iz BiH predstavljene Mreži Globalnog sporazuma

Izvor: Fena Petak, 19.10.2012. 14:53
Komentari
Podeli

Predsjednik Upravnog odbora Mreže Globalnog sporazuma UN-a u BiH i rukovodilac korporativnih komunikacija ASA i Prevent grupacije Vedran Peršić izjavio je da privredni sektor u Bosni i Hercegovini treba i mora pojačati aktivnosti u cilju dostizanja evropskih i svjetskih standarda u društveno-odgovornom poslovanju (DOP). "Značajan broj kompanija ne posvećuje neophodnu pažnju DOP-u što između ostalog podrazumjeva i brigu o pravima svojih zaposlenika, životnoj sredini i zajednici u kojoj posluju, kao i sprovođenje antikorpcijske politike", izjavio je Peršić.

On se obratio učesnicima Trećeg sastanka evropskih mreža globalnog sporazuma koji nakon dva dana završava danas u Beogradu. Sastanak je okupio predstavnike 21 evropske države kao i predstavnike UN-a kako bi razmotrili zaključke globalnog sastanka Rio+20 te definisali prioritete za naredni period. Istaknuta je potreba za jačim ukljućenjem malih i srednjih preduzeća u aktivnosti Mreže globalnog sporazuma.

"Sastanak u Beogradu je bio i prilika da istaknemo dobre prakse društveno-odgovornog poslovanja u BiH. Ove sedmice završeno je štampanje prve publikacije koja predstavlja preko 50 značajnih primjera odgovornog poslovanja u BiH i pripremamo javnu prezentaciju ovog projekta", rekao je Peršić i istakao ogroman doprinos Centra za promociju civilnog društva (CPCD) i Američke agencija za međunarodni razvoj (USAID).

Nekoliko primjeraka publikacije podjeljeno je na sastanku u Beogradu. "Iako su predstavljeni kvalitetni primjeri korporativnih praksi, svaka od predstavljenih kompanija treba uložiti dodatni napor da unaprijedi svoje aktivnosti", dodao je Peršić.

Nedavna studija o značaju DOP-a u BiH je pokazala da DOP nije definisan, da se o DOP-u ne razgovara, da kompanije nemaju strateški pristup kao i da nema javne podrške za društveno-odgovorno poslovanje.

"Vjerujemo da će nam ova publikacija pomoći da se pozabavimo ključnim izazovima i budemo učinkovit partner vlastima u kreiranju boljih uslova za održiv razvoj u Bosni i Hercegovini", rekao je Peršić.

Mreža Globalnog sporazuma UN u BiH (MGS) je nezavisno krovno tijelo sastavljeno od organizacija javnog, privatnog i civilnog sektora koje okupljaju učesnike zainteresovane za razvoj DOP-a u BiH. Okuplja 82 kompanije i nevladine organizacije.

Članice MGS teže izgradnji bh. društva u kojem predstavnici javnog, poslovnog i civilnog sektora kroz institucionalni dijalog i saradnju rade zajednički na promociji, te razvoju koncepta i prakse društveno odgovornog poslovanja kao jedne od ključnih strategija za dugoročni i održiv razvoj BiH.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Energija, Industrija

ArcelorMittal zatvara Koksaru u Zenici, dio radnika prelazi na rad u Njemačku

Kompanija ArcelorMittal Zenica pokušava pronaći načine da izađe iz postojeće situacije s obzirom na to da se zbog niske cijene čelika na svjetskom tržištu suočavaju s velikim izazovima u poslovanju, pa su odlučili obustaviti proizvodnju koksa, izjavio je danas na pres konferenciji generalni direktor AMZ-a, Nikhil Mehta. On je kazao kako je ovo samo jedan od koraka koje u narednom periodu planiraju poduzeti u tom smislu. - Jedan od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.