NavMenu

Inovacija iz Gradiške: Hidraulični ležeći policajac rješenje za nesavjesne vozače

Izvor: eKapija Petak, 19.10.2012. 11:57
Komentari
Podeli

Hidraulični ležeći policajac, nova vrsta usporivača saobraćaja kojeg je osmislila grupa inovatora iz Gradiške, uskoro bi trebao imati izrađen prototip putem kojeg će ova ideja biti predstavljena široj svjetskoj javnosti.

Hidraulični ležeći policajci su jedinstveno tehnološko rješenje u svijetu, prema kojem se ležeći policajac pod pritiskom nailazećih točkova vozila spušta i podiže.

Inovatori ističu da se dosadašnji ležeći policajci u obliku nepomične izbočine, zbog iritantne prirode ne mogu masovnije koristiti u saobraćaju. Upotreba hidrauličnih ležećih policajaca drastično bolje bi štitila pješake pri čemu ne ometa vozila savjesnih vozača dok nesavjesne vozače fizički sprječava da voze brže od dozvoljenog.

Ratko Vasić, član tima Smart Speed Bumpa - kreatora ove poslovne inovacije, navodi se da se pomoću ovih plutajućih saobraćajnih barijera rješavaju brojni problemi kao su habanje vozila, te udobnost putnika i vozača.

"U svijetu već postoje ležeći policajci koji se spuštaju i podižu, to nije nikava novost. Naš koncept je inovativan po tome što smo omislili novi način sklapanja tog menhanizma, te novu gradnju koja ne opterećuje asfalt. Drugim riječima, cijeli sistem se može instalirati i poslije toga ukloniti bez većih tragova na asfaltu", objašnjava Vasić.

Još jedna prednost ove inovacije jeste što za razliku od drugih rješenja, ima mogućnost da energiju pritiska nailazećih točkova vozila pretvara u električnu energiju koja će se koristiti za napajanje semafora, rasvjete i sl.

Ovaj koncept također ima mogućnost da kontrolira prolazak vozila samo jednom stranom ulice, što ga čini naročito prikladnim za ugradnju u jednosmjerne ulice.

U razgovoru za portal eKapija, Vasić ističe da je sve počelo 2007. godine kada je grupa entuzijasta osnovala Udruženje inovatora Gradiška. Prije dvije godine, prijavili su ideju na takmičenje za najbolju tehnološku inovaciju u Srbiji, gdje su osvojili peto mjesto u finalu.

"Naredne godine smo napravili maketu i prijavili se na viši nivo takmičenja, gdje smo osvojili četvrto mjesto. Ohrabreni nagradama, odlučili smo da nastavimo sa projektom te krenuli u potragu za ekspertom za izradu prototipa. Inovacioni centar Banja Luka nam je dao podršku te pronašao konsultanta koji radi osnovne nacrte za izradu prototipa", navodi Vasić.

Nakon izrade crteža uslijedit će kompjuterska simulacija, od koje će zavisiti da li će inovacija ići u radioničku izradu.

Vasić navodi da postoji brojna rješenja za ležeće policajce, od koji su većina vrlo komplikovana, nemaju dobar sklop ili iziskuju potrošnju električne energije. Trenutno se u Švedskoj provode istraživanja na izradi sličnog prototipa hidrauličnog ležećeg policajca, koji je mnogo skuplji, ali i teži za ugradnju.

"Kada smo vidjeli kako su stranci spremni ulagati ogromne pare da eksperimentišu sa novim rješenjima, a mi istovremeno imamo nešto što je jeftinije, bolje i efikasnije, odlučili smo da budemo uporni i probamo svoju ideju predstaviti svijetu. Ko zna, možda neko od naše konkrencije nam postane partner", kaže Vasić.

Četveročlani tim Smart Speed Bump zaslužan za inovaciju "Hidraulični ležeći policajac" od marta ove godine stanar je poslovnog vrta - Business Gardena Gradiška koji svojim korisnicima daje priliku za razvoj poslovne ideje, unapređenje znanja i vještina kroz edukacije, obezbjeđivanje partnera, mogućnost učešća u nacionalnim i međunarodnim programima finansiranja, te izlazak na nova tržišta.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.