NavMenu

Predstavljena austrijska iskustva iz obrazovanja i nauke

Izvor: Fena Srijeda, 17.10.2012. 12:00
Komentari
Podeli

Austria Showcase: Obrazovanje i nauka - iskustva iz Austrije, naziv je prezentacije upriličene danas u Sarajevu u organizaciji Trgovinskog odjela Ambasade Republike Austrije u Bosni i Hercegovini.

Sudionike skupa pozdravili su trgovinski savjetnik austrijske ambasade Sigmund Nemeti i predstavnik Privredne komore Austrije (WKO - AWO) Bernard Kaufmann, istaknuvši različite mogućnosti saradnje u oblasti obrazovanja, uključujući dodiplomski i postdiplomski studij te zajedničke istraživačke i programe razmjene studenata i nastavnog kadra.

Govorili su o prednostima austrijskog sistema obrazovanja, koji je tijesno povezan s poslovnom zajednicom i tržištem rada i koji nudi široki spektar usluga na planu transfera znanja, uz ocjenu da obrazovanje predstavlja svojevrstan proizvod koji se može prodati na tržištu, te da su dobro obrazovani mladi ljudi najznačajniji razvojni potencijal.

Kako je rečeno, međunarodna razmjena u oblasti obrazovanja rezultira sinergijskim efektom na planu jačanja ukupnih razvojnih resursa, povezanosti obrazovanja i privrede, kao i na planu ostvarivanja više stope zaposlenosti mladih ljudi.

Među, ostalim, najavljena je i mogućnost organiziranja obrazovnih sajmova, u čemu Austrija ima dugu tradiciju u regionu jugoistočne Evrope, kao i na globalnom planu, a bilo je riječi i o potrebi većeg izdvajanja za nauku i istraživanje u BiH, s fokusom na mogućnost ostvarivanja partnerstva s Austrijom u kontekstu kreiranja istraživačke baze u našoj zemlji.

U nastavku su predstavljeni uspješni modeli međunarodne saradnje visokoškolskih institucija iz BiH i to na primjerima Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, Sarajevo School of Science and Tehnology i International BURCH University Sarajevo, kao i programi koje nude različite austrijske obrazovne institucije.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Građevina, Finansije

Lidl BH ponovo povećao kapital, sada je već riječ o velikom iznosu

Njemačka kompanija, odnosno njena ispostava u Bosni i Hercegovini – Lidl BH ponovo je povećala kapital. Osnivački kapital kompanije registrovane u Sarajevu sada iznosi 284,5 mil KM, odnosno preko četvrtine milijarde maraka, piše BiznisInfo.ba. Podsjećanja radi, kompanija se uveliko sprema za početak rada na našem tržištu. U izgradnji je nekoliko objekata, a proces zapošljavanja je u punom zamahu. Prema informacijama BiznisInfo.ba,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.