NavMenu

Danas se obilježava Svjetski dan hrane

Izvor: eKapija Srijeda, 17.10.2012. 08:18
Komentari
Podeli

Iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva priopćenjem su domaću javnost podsjeti kako se 17. listopada 2012. obilježava 32. Svjetski dan hrane kojim se ove godine promiče i 67. obljetnica osnivanja Organizacije za hranu i poljoprivredu UN-a (FAO).

Obilježavanje Svjetskog dana hrane FAO organizira u okviru Svjetskog tjedna hrane od 15. do 20. listopada..

"Ovogodišnja tema Svjetskog dana hrane" kaže se u priopćenju" je "Poljoprivredne zadruge: ključ osiguranja dovoljnih količina hrane u svijetu" koja je izabrana kako bi se odalo priznanje ulozi koju igraju zadruge u osiguranju hrane i davanju doprinosa iskorjenjivanju gladi. Tim povodom podsjećamo da će Zadružni Savez BiH održati međunarodnu konferenciju na temu "Zadrugarstvo za mir i održivi razvoj" koja će biti održana 18. i 19. ovog mjeseca u Sarajevu.

Danas je skoro svaka sedma osoba u svijetu žrtva neuhranjenosti, a s druge strane postoje načini da se eliminira glad koristeći prirodne resurse na održiv način.

U svojem najnovijem izvještaju "Globalni podaci o gubicima i bacanju hrane", FAO navodi da se otprilike jedna trećina hrane proizvedene za javnu potrošnju u svijetu izgubi ili baci u otpad, a to iznosi oko 1,3 milijarde tona godišnje.

Smatra se također da će najvažniji doprinos osiguranju hrane za 9 milijardi stanovnika u svijetu, koliko se predviđa da će nas biti do 2050., upravo dati mala poljoprivredna imanja. Imajući samo ovo na umu, dovoljno je da se zaključi da su upravo zadrugarstvo i drugi vidovi udruživanja poljoprivrednika nezaobilazna karika u procesu povezivanja malih poljoprivrednih proizvođača sa sve složenijim tržištima.

Naravno, sve to iziskuje snažniju potporu i veća ulaganja u zadruge i druge vidove organiziranja proizvođača kako bi postali ne samo vitalna karika u povezivanju s tržištem, nego i oslonac i zaštita u razdobljima previranja cijena, te mjesta educiranja, osnaživanja i informiranja poljoprivrednika, kako bi se lakše prilagodili promjenjivim uvjetima i što više iskoristili mogućnosti pronalaska novih tržišta. To također podrazumijeva i izdvajanja većih sredstava za programe ruralnog razvoja, a prvenstveno ulaganja u fizičku infrastrukturu naših sela gdje se odvijaju poljoprivredne aktivnosti.

Poljoprivreda u Bosni i Hercegovini se također bazira na malim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, koji moraju imati bolje šanse plasiranja svoje proizvodnje na nemilosrdnom tržištu koje ih okružuje.Vrijeme je da se prevladaju duhovi prošlosti i da se ide u korak s vremenom koje, kako vidimo, traži od poljoprivrednika da se povezuju i organiziraju, a najbolji način da to ostvare u vlastitu korist a na dobrobit države, jesu zadruge koje se često, sigurno ne bez razloga u svijetu nazivaju "poslovnim modelom sa socijalnom sviješću".

Svim proizvođačima hrane u Bosni i Hercegovini, kolegama u regionu i svijetu želimo da njihov plemeniti rad i privređivanje budu na najbolji mogući način zakonima i potporama tretirani od strane šire društvene zajednice te da u budućnosti budu sa što manjim gubicima prouzrokovanim vremenskim nepogodama i promjenama klimatskih uvjeta, stoji u priopćenju Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.