Izvor: Glas Srpske | Utorak, 16.10.2012.| 11:59
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Iphone u BiH skuplji pet puta nego u SAD-u

Iphone 5, koji se u Srpskoj može nabaviti u rijetkim prodavnicama, košta 1.700 maraka pa čak i više, dok se u Sjedinjenim Američkim Državama može kupiti za svega 300 KM.

Iako ga je teško pronaći u domaćim radnjama mobilnih telefona, prodavci koji su ga već nabavili ističu da je i pored toga što je izuzetno skup, veoma tražen.

Prema riječima trgovaca, novi telefon "Apple"-a vrtoglavu cijenu u RS ima "zahvaljujući" visokim carinama i PDV-u.

"Iphone većina stanovnika kupuje više u svrhu modnog detalja nego telefona. Naše mreže ne podržavaju dosta servisa i opcija koje taj telefon nudi, pa je zbog toga i manje funkcionalan", istakao je vlasnik banjalučke prodavnice mobilnih telefona "Mobix" Marko Volaš, u čijoj radnji ovaj telefon košta 1.700 maraka.

U prodavnici "Infokom" rekli su da trenutno nemaju u ponudi ovaj telefon, te dodali da ga je teško nabaviti jer kompanija Apple nema distributera u BiH, što utiče i na visoku cijenu Iphone-a.

Stanovnici koji žele da imaju najnoviji model ovog pametnog telefona, mogu ga poručiti i putem interneta. Postoji nekoliko domaćih sajtova na kojem se može naručiti Iphone-a njegova cijena se kreće od 1.720 do čak 1.970 maraka.

Cijene u regionu takođe su paprene, pa se tako ovaj telefon u pojedinim prodavnicama u Srbiji, koje ga imaju u ponudi, može kupiti za oko 2.000 maraka, dok je u Hrvatskoj potrebno izdvojiti oko 1.900 maraka. U Sloveniji su cijene nešto niže pa tako Iphone tamo košta u prosjeku 1.300 KM.

S druge strane, u SAD, prema zvaničnom sajtu Apple-a, cijena ovog telefona u zavisnosti od memorije kreće se od 199 dolara (300 maraka) do 399 dolara, uz dvogodišnji ugovor sa operaterom.

Iphone 5, koji se u Srpskoj može nabaviti u rijetkim prodavnicama, košta 1.700 maraka pa čak i više, dok se u Sjedinjenim Američkim Državama može kupiti za svega 300 KM.

Načelnik Odjeljenja za komunikacije u Upravi za indirektno oporezivanje BiH Ratko Kovačević kaže da se prilikom uvoza Iphona iz SAD plaća carina koja iznosi 15 odsto od ukupne vrijednosti proizvoda plus PDV od 17 odsto na vrijednost zajedno sa carinom.

Dodao je da bi carinu za taj telefon morao da plati i neko ko ga kupi samo za svoje potrebe u inostranstvu.

"Ipak, većina onih koji kupe telefon prije ulaska u BiH stave svoju karticu u telefon tako da je nemoguće dokazati da li je taj telefon imao i prije odlaska u inostranstvo", istakao je Kovačević.

Prodaja

Iphone 5 na tržištu se pojavio 21. septembra, a "Apple" je za samo tri dana od lansiranja prodao pet miliona komada ovog pametnog telefona. Kao i u slučaju svakog Apple-ovog modela telefona, kupci su danima čekali ispred trgovina puštanje u prodaju Iphone-a 5.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.