Izvor: Dnevni list | Utorak, 16.10.2012.| 09:51
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Rekord nad rekordima: Felix Baumgartner sletio na Zemlju i oborio tri svjetska rekorda

(Foto: b)

Austrijski avanturist Felix Baumgartner sigurno se nedjelju u 20.16 sati spustio na Zemlju nakon što je skočio s visine od 39,04 kilometara iznad površine Zemlje i nakon što se skoro dva i pol sata uspinjao prema svemiru te se time upisao u povijest.

Austrijanac je postavio tri svjetska rekorda – postao je prvi čovjek koji je probio zvučni zid u slobodnom padu, ostvario je najviši let balonom i najviši skok padobranom! Nije uspio srušiti rekord u najduljem slobodnom padu jer je otvorio padobran nakon četiri minute i 20 sekundi.

Četrdesettrogodiši avanturist spustio se na zemlju uz pomoć padobrana sedam minuta nakon skoka. Prilikom izvođenja skoka Baumgartner je imao problema s grijačima unutar kacige, koji nisu funkcionirali, ali je misija usprkos tome nastavljena.

Baumgartner je poletio sa zemlje u 10.30 sati po lokalnom vremenu, odnosno 17.31 sati po srednjoeuropskom vremenu, u kapsuli koju je najveći ikad napravljen balon napunjen helijem više od dva sata nosio do planirane visine. Sletio je nešto istočnije od Roswella u Novom Meksiku.

Uzlijetanje su uživo prenosile kamere na kapsuli i unutar nje, a skok jedna infracrvena kamera sa Zemlje. Događaj je emitiran i na službenom siteu misije "Red Bull Stratos" i na ukupno 230 siteova na internetu.

Iz kontrole leta sa Felixom Baumgartnerom tijekom trajanja misije komunicirao je vođa projekta Joseph Kittinger, koji je 1960. skočio sa 31 kilometra visine i dostigao brzinu od 988 kilometara na sat.

Njemu i dalje ostaje rekord u najduljem slobodnom padu. Za ovu misiju Baumgartner se pripremao pet godina, a prilikom probnog leta 25. srpnja, skočio je s visine od gotovo 30 kilometara i letio nevjerojatnom brzinom od 864 kilometra na sat, što je ravno brzini putničkog aviona. Na isti datum na koji je ovaj Austrijanac ostvario povijesni let, prije 65 godina - 14. listopada 1947. pilot Chuck Yeager probio je avionom zvučni zid.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.