Izvor: Fena | Ponedjeljak, 15.10.2012.| 14:03
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Počinje projekt za približavanje veterinarskih kapaciteta standardima EU

Američki ambasador u BiH Patrick Moon te ambasadori Češke i Švedske u BiH, Tomas Szunyog i Bosse Hedberg, danas su u Sarajevu promovirali početak zajedničkog pilot- projekta za izgradnju kapaciteta veterinarskih laboratorija i inspekcije u BiH da bi ih približili standardima EU.

Cilj novog projekta je osiguranje pomoći BiH da uspostavi sistem kontrole kvaliteta hrane koji bi bio u skladu sa standardima EU i to jačanjem kapaciteta institucija nadležnih za implementaciju Nacionalnog programa praćenja rezidua (NRMP).

Inače, NRMP vrši monitoring rezidua medicinskih proizvoda i ostalih supstanci koje se nalaze u životinjama i životinjskim proizvodima da bi zahtjevi za izvoz proizvoda životinjskog porijekla u EU bili ispunjeni.

Novi projekt će finansirati vlada SAD-a putem Fonda za podršku novim donatorima i Češka razvojna agencija, dok će ga implementirati FARMA program, koji zajednički finansiraju USAID i Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju - SIDA.

Ambasador Moon je istaknuo da projekt traje 12 mjeseci i da je njegova vrijednost 318 hiljada američkih dolara te da predstavlja jedno nastojanje gdje SAD rade zajedno s novim donatorima da bi podržali različita nastojanja u BiH.

"Do sada su nastojanja institucija na državnom i entitetskom nivou u vezi sa zadovoljavanjem uvjeta EU bila razočaravajuća i zbog toga što se sporo napredovalo u zadovoljavanju standarda EU u vezi s certificiranjem proizvoda od 1. januara naredne godine proizvođači mlijeka i mliječnih proizvoda neće moći izvoziti u Hrvatsku. Hiljade poljoprivrednika iz BiH osjetit će negativne posljedice zbog toga", kazao je Moon.

Amabasador Češke u BiH Tomas Szunyog, ističući zadovoljstvo ponuđenim rješenjima u projektu, kazao je da on razvijen od češke veterinarske uprave, a da ga je uprava i kandidarala američkoj vladi i potom dobila podršku.

Direktor Ureda za veterinarstvo BiH Ljubomir Kalaba zahvaljujući donatorima na pomoći podsjetio je da je projekt SIDA-e o infrastrukturi kvaliteta već značajno ojačao bh. laboratorije na njihovom putu ka akreditaciji te je izrazio uvjerenje da će danas predstavljeni projekt pomoć u prevazilaženju prepreka za izvoz proizvoda animalnog porijekla u EU.

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerko Ivanković Lijanović kazao je da će bh. mljekari gubljenjem hrvatskog tržišta imati velike štete, prvenstveno što nemaju alternativno tržište za svoje proizvode.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.