NavMenu

Izvještaj EK o bh. ekonomiji: Investitori ne mogu čekati pet godina

Izvor: Oslobođenje Ponedjeljak, 15.10.2012. 13:30
Komentari
Podeli

Više od pola miliona nezaposlenih u BiH, privatizacija i restrukturiranje javnih kompanija, koji se već četiri godine nisu pomjerili sa mrtve tačke, ključni su problemi bh. ekonomije navodi si u izvještaju Evropske komisije o napretku BiH u evropskim integracijama.

Nedostatak volje

"Da je nezaposlenost najveći problem naše ekonomije, svjesni smo svi mi u BiH", kaže ekonomista iz Udruženja ekonomista RS-a SWOT Saša Grabovac i dodaje kako za rješavanje ovog problema ne nedostaje strategija, ali nedostaje volje da se problem počne rješavati.

Uzroke nezaposlenosti, prema njegovim riječima, ne možemo tražiti u krizi jer je problem postojao i prije krize. Međutim, glavni uzroci su nedostatak poduzetničke volje i država koja bukvalno cijedi privrednike.

"Trenutno smo u situaciji da imamo rast prihoda u budžete s jedne strane, a s druge strane, imamo smanjenje broja preduzeća i broja zaposlenih. To nema smisla. Dakle, iz ovoga je vidljivo da država maksimalno cijedi privredu", kaže Grabovac.

Što se tiče privatizacije i restrukturiranja javnih kompanija, Grabovac kaže da je širok dijapazon javnih preduzeća i ima onih koja bi trebalo privatizirati, ali i onih koje treba zadržati.

"Naš problem je to što imamo u pojedinim privrednim granama monopolska preduzeća koja cijene svojih usluga i proizvoda dižu kad im odgovara i najviše u tome ispaštaju građani. U javnim preduzećima se", kaže on, "često neadekvatno upravlja, ali sama preduzeća trpe štetu zbog procedura i zakona koji ograničavaju njihovu konkurentnost. Često uopće nemaju mogućnost motiviranja i nagrađivanja uposlenika, tako da s vremenom pada produktivnost radnika i oni zapadaju u prosječnost".

Igor Gavran iz Vanjskotrgovinske komore BiH kaže da je izvještaj generalno realan, jer je upravo njegova negativnost realna.
"Stanje u ekonomiji je loše, neodrživo. Jedina mjera protiv, koju su poduzele naše vlasti, jeste novi aranžman sa MMF-om. Ali to nije mjere protiv ekonomske krize, nego protiv krize u budžetima", kazao je Gavran.

Što se tiče nezaposlenosti, možemo samo očekivati da će ona nastaviti rasti jer zbog krize u Evropi naši radnici koji su do sada tamo radili vratiće se kući i prijaviti na biroe za zapošljavanje.

Poslovno okruženje

Za rješavanje problema nezaposlenosti, prema njegovim riječima, ključno je poslovno okruženje, ako se to popravi, može nam biti bolje.

"Svaki investitor koji pročita izvještaj MMF-a da se tek 2017. godine očekuje stopa ekonomskog rasta koju smo imali prije krize, sigurno danas neće doći u BiH. Zašto bi čekao pet godina da mu posao koji danas započne donese korist", rekao je Gavran i dodao da smo i prije krize imali nedovoljan rast. Mi ne možemo ciljati na ekonomski rast od šest posto, moramo ciljati na rast koji nam je potreban, a to su dvocifrene stope.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.