NavMenu

Od javnih ka tajnim nabavkama: Drastično smanjen broj otvorenih javnih poziva

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 15.10.2012. 12:44
Komentari
Podeli

Oblast javnih nabavki jedna je od mnogih u kojoj BiH nije ove godine potignula nikakav napredak u usklađivanju sa EU standardima. To je pokazao i najnoviji izvještaju o napretku koji je prije nekoliko dana objavila Europska komisija (EK).

U njemu se navodi da BiH nije poduzela nikakve mjere da se osiguraju konkurentne i transparentne procedure u oblasti javno privatnog partnerstva i koncesija.

Nije se ništa uradilo ni po pitanju implementacije stratetegije razvoja sistema javnih nabavki 2010- 2015. Ističe se da su troškovi objave za javne pozive u Službenom glasniku sniženi.

Rajko Kecman, predsjednik Upravnog odbora udruženja građana Tender, smatra da se smanjio broj onih koji oglašavaju, a ne cijena objave. Njihova je analiza, naime, pokazala sve veće smanjenje broja otvorenih javnih poziva koji su jedini transparentni. Od 2008. oni su, navodi Kecman, u javnim nabavkama sudjelovali sa 91 posto, u 2010. su spali na 38 posto, a njihov zadnje istraživanje pokazalo je da je u ovoj godini objavljeno samo 33 posto otvorenih poziva. "To je europski rekord. Ovim nabavke više nisu javne nego su postale tajne", navodi Kecman.

Novim Uputstvom kojim Agencija za ugovorne organi koje provode predmentne nabavke podjelom na LOT-ove moraju svaki LOT prikazati pojedinačno troškovi su čak i uvećani, smatra on. Tako da oni za jedan javni poziv ako uključuje ponavljanje nabavke mogu dosegnuti čak i do 23.000 KM.

Iznosi i zabrinjavajući činjenicu da je za samo devet mjeseci ove godine od ukupno 4774 oglašenih otvorenih postupaka objavljenih u Službenom glasniku 1326 poništeno samo zato što nije bilo tri valjane ponuda.

Kecman je navodi da to pokazuje da ljudi neće da plaćaju eneromno skupu tendersku dokumentaciju na, kako kaže, "naštimanim" nabavkama.

Iz Udruženja smatraju da realna cijena tenderske dokumentacije ne bi smjela prelaziti 15 KM kao što je to zakonom predviđeno samo za kopiranje i dostavu, no značajan broj ugovornih organa naplaćuje tendersku dokumentaciju više od 200 KM.

Navode bi se novim zakonom o javnim nabavkama trebalo odrediti da tenderska dokumentacija bude besplatna, što bi se pozitivno odrazilo i na konkurentnost i niže cijene u ponudama.

D.Kozina

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.