NavMenu

Aktivnosti i radovi na libijskom tržištu još nisu ni na vidiku!

Izvor: Dnevni list Ponedjeljak, 15.10.2012. 11:40
Komentari
Podeli

Libija u sljedećih pet godina planira ulaganja vrijedna oko 150 milijardi maraka u oblasti građevine. S obzirom na iznimno dobra iskustva s građevinskim tvrtkama iz BiH, očekujemo da značajan broj poslova dobiju upravo te tvrtke. Tako je kazao u 2008. godini veleposlanik Libije Ayad Shawish, naravno, prije no što su izbili neredi u toj zemlji.

Građevinske tvrtke, metalna industrija, poljoprivreda te bh. stručnjaci iz oblasti medicine, inače sektori koji se cijene u Libiji, prekinuli su sa svojim ugovorenim poslovima te su pretrpjeli brojne štete koje se procjenjuju na više od 100 milijuna eura.

Predsjednik Sindikata građevinarstva i industrije građevinskog materijala Bosne i Hercegovine Šaban Kadirić kazao nam je kako je, nakon što su izbili sukobi protivnika i pristaša Gadafija, oko šest do sedam tisuća radnika raznih struka i zanimanja vraćeno kući te da ne očekuje skori povratak naših tvrtki na to tržište. Predlažu se razne mjere i posjeta izaslanstava kako bi se zajednički jezik pronašao, a i mjere s kojima će obje strane (i Libijci i bh. tvrtke) biti zadovoljne.

Libijci dolaze krajem 2012.?

Inače, nedavno je u prostorijama Vanjskotrgovinske komore BiH (VTK BiH) održan sastanak građevinskih kompanija koje su prekinule radove u Libiji nakon izbijanja ratnih sukoba u cilju analiziranja mogućnosti povratka na libijsko tržište, a koje je za građevinsku operativu (i ostalih sektora koji su bili angažirani) od iznimne važnosti. Iz VTK-a BiH priopćeno je kako su na sastanku bili nazočni predstavnici Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Ministarstva vanjskih poslova BiH.

"Najavljena je mogućnost dolaska libijskog gospodarskog izaslanstva krajem ove godine, što će biti prilika za obnavljanje i uspostavljanje novih poslovnih veza u oblasti elektroprivrede, turizma, poljoprivrede i prehrambene industrije, proizvodnje namještaja i drugih", priopćio je VTK BiH.

Osim toga, predstavnici građevinskih kompanija su na sastanku razmatrali mogućnost formiranja gospodarskog izaslanstva građevinara BiH, koje bi posredstvom VTK-a BiH početkom sljedeće godine pokušalo dodatno ojačati poziciju građevinara u Libiji.

Prateći situaciju i brinući se da se bh. građevinci vrate u Libiju kako bi završili svoj posao, Kadirić ističe da bi čelni ljudi kompanija mogli početi pregovarati, ali sigurnost na tom tržištu još nije u toj mjeri da se masovna radna snaga može angažirati.

"Brojni problemi u Libiji još nisu sređeni. Naše kompanije koje su tamo bile sad ispituju teren, no nema nekih ohrabrujućih pomaka. Očekivana aktivnost naše zemlje, da u Libiju krenemo sa strojevima i radnicima, još nije na vidiku", istaknuo je Kadirić. Spomenuo je kako i s jedne i s druge strane postoji želja da se poslovi realiziraju, no bh. tvrtke su zbog prestanka imale ogromne troškove i očekuju nadoknadu štete.

"Izlazak na tamošnje tržište, po meni, neće biti uskoro jer se nisu stvorili uvjeti", dodao je naš sugovornik.

Građevinarstvo u "komi"

Jedno vrijeme građevinske tvrtke usmjerile su svoje radne snage u Libiju. Sad, kako tamo nema posla, potrebno je pronaći nova tržišta. Kadirić je napomenuo kako je u posljednje vrijeme, općenito u cijeloj regiji, građevinska operativa "pala u komu", a želja je i pregovara se izlazak na tržište Bliskog istoka.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Građevina

Njemačka firma u Laktašima dograđuje proizvodni pogon

Njemačko preduzeće u Laktašima Technics Programme Engineering podnijelo je Gradu Laktaši zahtjev za izdavanje ekološke dozvole za postrojenje za mašinsku obradu metala, izvještava Indikator.ba. Riječ je o dogradnji po postojećeg postrojenja u naselju Mahovljani, na parcelama označenim kao k.č. broj: 73/2 74/1, 75, 76, k.o. Mahovljani. Ukupna planirana bruto proizvodnja gotovih proizvoda iznosi oko 100 tona godišnje. Technics Program

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.