NavMenu

U Robnim rezervama RS petina konzerve po stanovniku

Izvor: Nezavisne novine Ponedjeljak, 15.10.2012. 09:01
Komentari
Podeli

"Robne rezerve RS" na svojim zalihama očigledno nemaju dovoljno hrane pa tako, između ostalog, imaju oko 300.000 konzervi, što pokazuje da bi u slučaju nestašica svakog stanovnika dopala tek petina jedne konzerve.

Pored toga, još više zabrinjava situacija sa zalihama mlijeka, kojeg trenutno na stanju ima oko 156.000 litara, a to prostom računicom pokazuje da bi svaki deveti stanovnik RS mogao računati na litar mlijeka. Iz svega toga se nameće zaključak o nepostojanju standarda, jer bi na zalihama robnih rezervi trebalo da bude namirnica koje bi u slučaju eventualnih nestašica bile dovoljne za tri mjeseca.

Murisa Marić, izvršni direktor Udruženja građana DON iz Prijedora, rekla je da je u prethodnom sistemu pojam robnih rezervi bio dosta značajan, ali da toga više nema, niti je više poznat stanovništvu u onoj mjeri kako je to nekad bilo. Ona je istakla da je pitanje koliko mi uopšte možemo očekivati da će se iz robnih rezervi pomoći stanovništvu u bilo kojoj situaciji, te navela primjere teške zime i sušnog ljeta, koji su uzrokovali da postoje područja u kojima je već trebalo intervenisati.

"Ne znam da li su sadašnje robne rezerve dovoljne i da li se o tome dovoljno vodi računa, jer se čini da je na društvenopolitičkoj sceni uvijek neka bitnija tema od brige za rezervama hrane, stanovništvu i populaciji koja ionako teško preživljava", kazala je Marićeva. Kako je kazao Radovan Samardžija, direktor JP "Robne rezerve RS", sadašnje stanje na zalihama je isto kao i na početku ove godine."Na zalihama ima oko 156.000 litara mlijeka, 111.000 litara ulja, preko 300.000 konzervi, preko 5,5 miliona tona pšenice, zatim 300 tona graška i drugo", kazao je Samardžija. Međutim, on je istakao da "Robnim rezervama RS" dosta šteti Zakon o javnim nabavkama, jer dok raspišu nekoliko tendera da bi zadovoljili uslove, prođe šest mjeseci.

"Kada prođe šest mjeseci, roba dostigne 20 odsto višu cijenu, a kada mislimo da je prodamo, ona padne", pojasnio je Samardžija i dodao da je potrebno tražiti modele za obezbjeđivanje tokova proizvodnje. Komentarišući stanje zaliha robnih rezervi u RS, Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i stočara RS, kazao je da je očigledno da one nisu dovoljne. Prema njegovim riječima, tom preduzeću nedostaje sredstava kako bi bilo u funkciji regulacije tržišta, pa se zbog toga pojavljuje samo "od slučaja do slučaja" i ne interveniše pravovremeno i kada na tržištu ima viška neke robe, kako bi je otkupilo pa poslije pustilo na tržište.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.