Izvor: eKapija | Petak, 12.10.2012.| 11:19
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Plava karta EU: Olakšano zapošljavanje za visokokvalifikovane radnike u Njemačkoj

Od nedavno su za kadar visoke školske spreme iz Bosne i Hercegovine pojednostavljene zakonske pretpostavke za zasnivanje radnod odnosa u Njemačkoj. Cilj je Saveznu Republiku Njemačku učiniti privlačnom za visoko obrazovane doseljenike. Novi vid dozvole boravka se zvaničano zove "EU Blue Card". Pored toga za kvalifikovanu stručnu radnu snagu biće uvedena i boravišna dozvola u svrhu traženja radnog mjesta, navode iz Ambasade Njemačke u BiH .

"Plavu kartu EU" može dobiti osoba koja je završila studij u Njemačkoj. U slučaju da visokoškolska diploma nije stečena u Njemačkoj onda je važno da diploma u Njemačkoj bude priznata ili da se polaže usporediv ispit .

Pored toga, podnosilac zahtjeva mora dokazati da će on u Njemačkoj raspolagati godišnjom bruto platom u iznosu od najmanje 44.800 eura. To se može učiniti tako što će priložiti Ugovor o radu ili neki drugi dokaz o obavezujućoj ponudi za radno mjesto.

Posebnosti za visokokvalifikovana zanimanja koja su u nedostatku

Za visokokvalifikovane radnike koji se uklapaju u profesije koje su u Njemačkoj posebno tražene, važi niži minimalni platni prag. On trenutno iznosi 34.944 eura godišnje. U ta zanimanja spadaju: inženjeri, naučnici, matematičari, informatičari kao i doktori humane medicine.

Postupak izdavanja vize

Za ulazak u Njemačku potrebno je u Njemačkoj ambasadi podnijeti zahtjev za izdavanje vize u svrhu zapošljavanja. Dozvolu za boravak pod nazivom "Plava karta EU" potom izdaje Ured za strance u Njemačkoj.

Valjanost "Plave karte EU"

Prilikom prvog izdavanja "Plave karte EU" će biti ograničena na period važenja predočenog ugovora o radu uz dodatna tri mjeseca, ali maksimalno do četiri godine. Vlasnik "Plave karte EU" može nakon 33 mjeseca dobiti stalnu dozvolu boravka ukoliko se radni odnos nastavlja. Ukoliko se dokaže da poznavanje njemačkog jezika doseže nivo B1, u tom slučaju se već nakon dvije gdine može dobiti stalna dozvola boravka.

Bračni partneri i djeca

Bračni partner i djeca vlasnika "Plave karte EU" mogu dobiti dozvolu boravka bez predočavanja dokaza o poznavanju njemačkog jezika.

Daljnje informacije o ovoj temi možete pronaći na posebnoj internet stranici uređenoj od strane Saveznog ministarstva za privredu i tehnologiju, Saveznog ministarstva za rad i socijalnu brigu i Savezne agencije ili Zavoda za rad.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.