NavMenu

Bh. izdavači na Frankfurtskom sajmu knjige

Izvor: Oslobođenje Četvrtak, 11.10.2012. 12:50
Komentari
Podeli

Od jučer pa do 14. listopada, najvjerojatnije bi svako onaj ko je uključen u proces nastanka knjige, na pitanje gdje bi u tom vremenskom periodu volio biti odgovorio: u Frankfurtu na Majni, na najvećem sajmu knjige na svijetu. Za one koji se bave ovom vrstom kreativne industrije i nema se gdje drugdje biti nego tamo gdje su knjige, razgovori o njima, o djelatnosti kojom se bave, na mjestu gdje se pisci predstavljaju...

Kriza

Udruženje izdavača i knjižara BiH i ove će godine, saznali smo od Ibrahima Spahića, predsjednika Udruženja, po tradiciji sudjelovati na najvećem sajmu knjige u svijetu i na bh. štandu predstaviti izdanja koja su prošle godine nagrađena od ovog udruženja, kao i nagrađena djela na ovogodišnjem sajmu knjiga i učila koji je održan u Skenderiji u Sarajevu.

Da se kriza itekako osjeti i da su bh. izdavaštvo i izdavači u jako teškoj situaciji i poziciji, nedvojbeno govori i to da je izdavačka kuća TKD "Šahinpašić", koja je prethodnih godina pored sudjelovanja na bh. štandu imala i svoj zaseban, od njega ove godine morala odustati.

Ajdin Šahinpašić, zamjenik direktor TKD "Šahinpašić", kaže nam da su ove godine skromniji i štandovi koji se nalaze u neposrednom susjedstvu bh. štanda, odnosno oni Slovenije i Hrvatske.

Ajet Arifi, direktor IK Connectum, putuje večeras u Frankfurt na Sajam i to zbog, kako reče, poslovnih kontakata u vezi prijevoda, turistike itd.

O budućnosti knjige

Ove godine zemlja gost na 64. frankfurtskom sajmu knjige je Novi Zeland, a najavljeno je sudjelovanje više od 7.000 izlagača iz preko 100 zemalja svijeta. Očekuje se 300.000 posjetitelja, planirano je 300 događaja, kao i sudjelovanje nekoliko stotina pisaca.

Na okruglim stolovima koji se organiziraju vodit će se razgovori o budućnosti knjige, a posebna pozornost bit će posvećena literaturi za djecu i mlade.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.