NavMenu

Šest zemalja EU zatražilo ukidanje bezviznog režima

Izvor: Nezavisne novine Četvrtak, 11.10.2012. 08:26
Komentari
Podeli

Šest zemalja EU zatražilo je ponovno uvođenje viza za zemlje zapadnog Balkana, saznaju "Nezavisne" iz diplomatskog izvora u Briselu.

Kako nam je rekao izvor, jučer su na sjednici ambasadora zemalja članica EU ambasadori Njemačke, Francuske, Belgije, Luksemburga, Holandije i Švedske od Sesilije Malmstrom, komesara za pravdu i unutrašnje poslove Evropske komisije, zatražili oštriju akciju i novi pristup suzbijanju lažnih azilanata iz zemalja zapadnog Balkana.

Podsjećanja radi, nakon ukidanja viznog režima za ove zemlje došlo je do povećanog priliva lažnih azilanata u nekoliko zemalja EU, zbog čega je nedavno, na pritisak ovih zemalja, uveden monitoring mjera koje zemlje koje su dobile bezvizni režim sprovode kako bi implementirale dogovor o viznoj liberalizaciji.

"Nezavisne" su u posjedu pisma od 2. oktobra, koje su potpisali njemački, francuski, belgijski, luksemburški, holandski i švedski ministri unutrašnjih poslova, u kojem od Komisije traže da, između ostalog, pokrene i politički pritisak kako bi se suzbilo kretanje lažnih azilanata.

Iako to u pismu eksplicitno ne stoji, izvor nam je pojasnio da ove zemlje žele izvršiti pritisak na Evropsku komisiju da u mehanizam suspenzije bezviznog režima, koji bi trebalo da bude usvojen u narednom periodu, budu uvrštene mjere koje bi omogućile svakoj zemlji članici šengena ponaosob da donese odluku o suspenziji bezviznog režima, što Komisija ne želi dozvoliti. Prema sadašnjim rješenjima, to nije moguće i jedini organi koji odluku mogu donijeti su Evropska komisija i parlament.

Pomenute zemlje svoje zahtjeve opravdavaju povećanim prilivom lažnih azilanata iz zapadnog Balkana, što, kako su naveli, opterećuje njihove sisteme za prihvat azilanata.

"Još je manje prihvatljivo da su te zemlje ocijenjene pozitivno i to i iz ugla poštivanja ljudskih prava i iz ugla njihovih mogućnosti da riješe pitanja kretanja migranata i bezbjednosti. Dakle, treba nam novi politički pristup prema dotičnim zemljama, uključujući mjere koje Komisija smatra nužnim", navodi se u pismu.

Prevedeno, to znači da ove zemlje Evropskoj komisiji prebacuju da je odluku o ukidanju viza donijela preuranjeno i bez pravilne evaluacije poštivanja dogovorenih mjera.

Zemlje su u pismu zatražile i da Komisija uvrsti izvještaj o viznoj liberalizaciji od 28. avgusta na sjednicu Savjeta EU u formatu ministara unutrašnjih poslova, koja će biti održana 25. i 26. oktobra, a koja će biti posvećena temi vizne liberalizacije. S obzirom na to da se u izvještaju navodi da i dalje postoji problem s lažnim azilantima, izvjesno je da ovim dokumentom žele pojačati pritisak na ostale zemlje kako bi bila donesena odluka koja njima odgovara.

Takođe, oni požuruju Komisiju da do kraja godine usvoji mehanizam suspenzije bezviznog režima, podsjećajući da je prvi prijedlog na klupama bio prošlog decembra, čime, očigledno, ministri unutrašnjih poslova Komisiji prebacuju sporost i odugovlačenje.

Osim ovih mjera, Njemačka, Francuska, Belgija, Luksemburg, Holandija i Švedska traže jaču kontrolu spoljnih granica EU, koju bi trebalo da sprovodi Frontex.

Bakir Dautbašić, sekretar Ministarstva bezbjednosti BiH, kaže da je upoznat s ovim pismom i aktivnostima koje se žele sprovesti. Istakao je da je usvojen i Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i antikorupcionoj jedinici u Agenciji za suzbijanje korupcije.

"Nema mjesta nikakvoj panici. BiH implementira svoje obaveze kako treba i to odgovorno tvrdim. Stojim iza toga da se broj smanjio, a u septembru i oktobru su brojevi zanemarljivi. Što se BiH tiče nema nikakvog razloga za takvim mjerama", rekao je Dautbašić.

Danas nam se nisu javljali nadležni u Evropskoj komisiji i Ministarstvu spoljnih poslova BiH. Uspjeli smo stupiti u kontakt jedino s predstavnicima njemačke ambasade, koji su nam saopštili da zasad nemaju nikakvu informaciju o ovome i da će nam izjavu dati kada budu upoznati sa detaljima.

"Nezavisne" su još ljetos pisale da postoji mogućnost da na jesen bude donesena odluka o ponovnom uvođenju viza za građane BiH zbog lažnih azilanata.

Tada je Tanja Fajon, izvjestilac Evropskog parlamenta za viznu liberalizaciju, upozorila da pojedine zemlje članice EU zbog lažnih azilanata iz zapadnog Balkana i BiH žele da uvedu efikasan mehanizam za suspenziju bezviznog režima. Ona je izrazila zabrinutost da su zbog lažnih azilanata neke zemlje stavile do znanja da će iskoristiti mehanizam suspenzije i pozvala BiH da uloži više napora u informisanje građana i da poštuje sve obaveze iz "mape puta" za viznu liberalizaciju. Juče nismo uspjeli stupiti u telefonski kontakt s Fajonovom.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.