Izvor: Fena | Srijeda, 10.10.2012.| 13:42
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Podrška Evropske unije poljoprivredi i ruralnom razvoju u BiH

(Foto: b)

Osnovni prioriteti sektora poljoprivrede su usvojiti standarde, izgraditi kapacitete i institucije u BiH da se poljoprivredni proizvodi koji su proizvedeni u BiH mogu plasirati na tržište EU, te da se stvore uvjeti da se privuku pretpristupni fondovi za oblast poljoprivrede, izjavio je pomoćnik ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Dušan Nešković.

U tom pravcu su postavljeni i ciljevi projekta "Podrška poljoprivrednoj politici i strukturama usklađenim s IPARD-om" (SAPIC), koji je danas zvanično predstavljen u Sarajevu. Projekt traje 23 mjeseca, a finanisira ga Evropska unija putem Instrumenta pretpristupne podrške (IPA 2008), s budžetom više od dva miliona eura.

Svrha projekta je podrška unapređenju poljoprivrede i ruralnog razvoja u BiH, naročito putem podrške razvoja struktura usklađenih s EU, a radi budućeg korištenja finansijske podrške Evropske unije.

Glavni partneri projekta su Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Ured za koordinaciju i harmonizaciju plaćanja u poljoprivredi, prehrani i ruralnom razvoju BiH, entitetska ministarstva poljoprivrede i Odjel za poljoprivredu Brčko Distrikta.

Osnovni fokus projektnih aktivnosti, kako je kazao voditelj projketa Humphrey Abbott, bit će na razvoju kadrovskih i institucionalnih kapaciteta na svim nivoima radi harmoniziranja i progresivnog usklađivanja vladinih politika i mjera s EU instrumentom pretpristupne podrške (IPA) i njegovom komponentom koja se odnosi na ruralni razvoj (IPARD).

"Projekt će omogućiti, prije svega entitetskim ministarstvima i drugim nadležnim ministarstvima i njihovim odjelima za ruralni razvoj da na bolji i uspješniji način komuniciraju s korisnicima, odnosno samim poljoprivrednicima u okviru udruženja poljoprivrednika ili u manjim seoskim zajednicama da identificiraju svoje potrebe i u skladu sa njima da se obrate zahtjevom za finansiranje", izjavio je Abbott.

Projekt implementira konzorcij koji predvodi Hulla & Co Human Dynamics, u partnerstvu s Bolt International Consulting (GR), Regionalnom razvojnom agencijom ANKO (Grčka), TeamNet International (RO) i Mrežom za ekonomsku saradnju (BA).

Što se tiče dinamike projekta, početna faza traje od 27. jula do 27. oktobra ove godine, a realizacija od novembra 2012. do 27. jula 2014.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.