Izvor: Oslobođenje | Srijeda, 10.10.2012.| 09:20
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Izvještaj Evropske komisije za BiH najlošiji do sada

(Foto: b)

Bosna i Hercegovina ostvarila je dosta ograničeni napredak u evropskim procesima u 2012, ocjena je koja će se naći u najnovijem izvještaju Evropske komisije koji će danas biti prezentiran u Bruxellesu, ali i Sarajevu. Vidno ograničeni napredak zabilježen je, kako u poštivanju političkih kriterija, tako i u uspostavi strukture u skladu sa standardima EU.

Ovim je potvrđeno pisanje Oslobođenja iz septembra koje je prvo i najavilo kako će izvještaj o napretku BiH u EU za 2012. biti najlošiji do sada.

"Zabilježen je čitav niz prepreka počev od uspostave vlasti na nivou BiH – Vijeća ministara BiH i, nakon što se to desilo u prvoj polovini ove godine, napravljeni su određeni pomaci (doneseni zakoni o sistemu državne pomoći i popisu stanovništva, domaćinstava i stanova), a otpočela je i rasprava o strukturalnom dijalogu u oblasti pravosuđa. Međutim, od početka juna do sada čitav proces je znatno usporen, odnosno došlo je do potpunog zastoja u reformama. Politička previranja znatno su usporila proces integrisanja BiH u EU", ocijenio je jučer visoki zvaničnik Evropske komisije iz Bruxellesa.

Nakon što su u BiH okončani lokalni izbori, u Bruxellesu očekuju od domaćih zvaničnika u BiH da hitno nastave sa zaustavljenim procesom evropskih integracija. S tim u vezi, od vlasti BiH očekuje se da u naredni mjesec riješe pitanje provedbe presude Evropskog suda za ljudska prava iz Strasbourga u slučaju Sejdić - Finci.

"Sve glavne vođe iz BiH u Bruxellesu su se na sastanku 27. juna složile i definirale Mapu puta. Provedba tog dokumenta za vlasti u BiH je najbolji fokus djelovanja nakon lokalnih izbora kako bi se osiguralo da država što prije stekne uvjete za podnošenje kredibilne aplikacije za članstvo u EU", ocijenio je visoki zvaničnik Evropske komisije.

Glavni elementi koje je Bruxelles stavio u fokus analize ne samo za BiH već i sve države zapadnog Balkana koje su u fazi priključenja i pridruživanja EU su osiguravanje potpune vladavine prava i zakona.

Kao veoma važan segment u narednom periodu koji će biti predmet razmatranja Evropske komisije bit će i sloboda izražavanja u okviru koje je, prema dosadašnjim ocjenama, evidentirano dosta elemenata koji su okarakterisani sa dozom zabrinutosti.

S tim u vezi u Bruxellesu u narednom periodu planiraju definiranje zajedničkih problema u oblasti slobode izražavanja koja će biti predmet konferencije koja se priprema za prvi dio 2015.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.