NavMenu

Nobelovci na tragu superkompjutera

Izvor: Al-Jazeera Balkans Utorak, 09.10.2012. 14:12
Komentari
Podeli

Naučnici iz Francuske i Sjedinjenih Američkih Država dobili su u utorak Nobelovu nagradu za fiziku za otkriće načina mjerenja kvantnih čestica bez njihovog uništavanja, što se ranije smatralo nemogućim.

Njihov rad mogao bi dovesti do izgradnje nove vrste superbrzog kompjutera koji bi bio zasnovan na kvantnoj fizici, saopćila je Švedska kraljevska akademija nauka, koja je nagradu od 1,2 miliona američkih dolara dodijelila Sergeu Harocheu i Davidu Winelandu.

Istraživanje dvojice naučnika je, također, dovelo do konstrukcije ekstremno preciznih satova koji bi mogli postati buduća osnova za novi vremenski standard, sa preciznošću više od 100 puta većom nego onom postojećih cezijskih satova, navela je Akademija, a prenosi AFP.

Povećanje memorije

Haroche i Wineland istražuju kvantne zaplete, fenomen kvantne fizike koji je dokazan u eksperimentima, ali se o njemu malo zna.

Prilikom interakcije dviju čestica one se "zapletu", što znači da jedna utječe na drugu sa distance, a njihova konekcija traje dugo nakon što su razdvojene.

Također, čestice ulaze u stanje tzv. superpozicije, što otvara put ka izgradnji superkompjutera.

Današnji kompjuteri koriste binarni kod, prema kojem podaci sadržani u bitu mogu imati vrijednost nule ili jedinice.

Ali u superpoziciji, u kvatnom bitu, podaci mogu imati vrijednost nule, jedinice ili oboje istovremeno.

Ovo potencijalno omogućava ogromno povećanje memorije, što bi pomoglo pri operacijama kao što su modeliranje promjena klimatskih uslova, te otkrivanje dešifriranih kodova.

Nagrada za medicinu

U ponedjeljak, Shinya Yamanaka iz Japana i John Gurdon iz Velike Britanije dobili su Nobelovu nagradu za medicinu za otkrića u istraživanju matičnih ćelija.

Dokazali su da se one mogu reprogramirati i postati pluripotentne, što znači da iz njih mogu nastati različite vrste ćelija.

Ovo otkriće prvenstveno je važno zbog toga što otvara mogućnosti za rano dijagnosticiranje bolesti.

Ove sedmice će, također, biti dodijeljene Nobelove nagrade za hemiju i književnost, dok će sljedeće sedmice biti dodijeljena Nobelova nagrada za ekonomiju.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

19.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Turizam, sport, kultura

Izabrano pobjedničko rješenje za buduće zdanje Prirodnjačkog muzeja i Park prijateljstva u Beogradu - Pješački most do Velikog ratnog ostrva (FOTO)

Zgrada na čijoj fasadi se reflektuju obrisi obližnjeg Muzeja savremene umetnosti, panoramski točak, bogato ozelenjene pešačke staze, pristan za brodiće i veza sa Velikim ratnim ostrvom deo su zamisli prvonagrađenog rešenja na arhitektnosko-urbanističkom konkursu za područje Parka prijateljstva i budućeg zdanja Prirodnjačkog muzeja u ovom delu grada. Ovo rešenje, koje je nagrađeno sa 2,5 miliona dinara za taj prostor predložio je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.