Izvor: eKapija | Utorak, 09.10.2012.| 13:51
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Veliki izvozni potencijal: Ljekovito bilje iz BiH na putu da osvoji Evropu

(Foto: b)

Ljekovito bilje sa plantaža u Olovu, Doboju, Ahmićima i Jablanici otkupit će kompanija Prirodno bilje iz Banja Luke, te time još jednom podržati projekat komercijalnog uzgoja ljekovitog bilja kojeg su pokrenule žene iz ruralnih sredina.

Projekat su kroz organiziranje škole za uzgoj ljekovitog bilja finansijski pomogli američka Agencija za međunarodni razvoj USAID i švedska Međunarodna razvojna agencija SIDA, kroz Program razvoja tržišne poljoprivrede (FARMA).

Tokom edukacije, učesnice su imale priliku da steknu znanja o razvoju novih proizvoda, brendiranju, pakovanju i promociji. Projekat obuhvata obuku, izbor kooperanata, podjelu sadnog materijala i potpisivanje ugovora sa firmom Prirodno bilje koja otkupljuje sve količine.

Direktor ove kompanije Nedjeljko Kusturić za eKapiju ističe da zadovoljan saradnjom sa kooperantima koji su pokazali visok stepen znanja kada su u pitanju biljne vrste, berba i sušenja.

"U ovom poslu ima novca, samo si putevi na koji se dolazi do njega spori i zahtjevni. U svakom slučaju, proizvodnja je profitabilna, tržište postoji, a zahtjevi za izvozom iz godine u godinu su veći. Po pravilu, ova djelatnost se u prvoj godini računa kao dopunsko zanimanje, u drugoj godini rada dolazi do određene selekcije, u trećoj godini pojavljuje lokalni lideri koji od toga prave profesionalnu djelatnost,", kaže Kusturić.

On ističe da je tokom ove godine obrađeno preko 30 biljnih vrsta, među koje spada neven, bosiljak, macina trava, majčina dušica, miloduh, peršun i dr. Naredne godine počekuju da će se broj vrsta povećati te da će biti isporučene u većim količinama.

Kompanija Prirodno bilje nastala je prije 18 godina kao kućna radinost, dvije godine poslije zasijali su prve količine kamilice na površini na 0,3 hektara. Danas imaju preko 35 hektara zemljišta zasijanog samo kamilicom. Firma se bavi proizvodnjom ljekovitog bilja, otkupom samoniklog ljekovitog bilja, preradom i pakovanja te destilacijom eteričnih ulja

Osim Bosne i Hercegovine, proizvode plasiraju na tržište Hrvatske, Slovenije, Makedonije, Srbije, a nakon što su "pokrili" susjede, naredni korak jeste širenje na tržište drugih evropskih zemalja. Kupci na području BiH su uglavnom farmacetske ustanove, koje kupuju sirovine za proizvodnju herbalnih preparata.

"U narednih pet godina planiramo povećanja površina pod ljekovitim biljem otprilike na 120 hektara, izgradnja novog proizvodnog pogona, nabavku nove opreme, standardizaciju i certifikaciju, proširenje mreže kooperanata na cijelu Bosnu i Hercegovinu, te logično izlazak na strano tržište", kaže Kusturić o planovima firme.

Novi proizvodni pogon će se graditi na području Banja Luke i Prijedora, a poslovna politika ove firme jeste da se u svakom većem mjestu gdje postoje kooperanti izgrade sušarski kapaciteti.

Nermina Voloder

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.