NavMenu

Veliki izvozni potencijal: Ljekovito bilje iz BiH na putu da osvoji Evropu

Izvor: eKapija Utorak, 09.10.2012. 13:51
Komentari
Podeli

Ljekovito bilje sa plantaža u Olovu, Doboju, Ahmićima i Jablanici otkupit će kompanija Prirodno bilje iz Banja Luke, te time još jednom podržati projekat komercijalnog uzgoja ljekovitog bilja kojeg su pokrenule žene iz ruralnih sredina.

Projekat su kroz organiziranje škole za uzgoj ljekovitog bilja finansijski pomogli američka Agencija za međunarodni razvoj USAID i švedska Međunarodna razvojna agencija SIDA, kroz Program razvoja tržišne poljoprivrede (FARMA).

Tokom edukacije, učesnice su imale priliku da steknu znanja o razvoju novih proizvoda, brendiranju, pakovanju i promociji. Projekat obuhvata obuku, izbor kooperanata, podjelu sadnog materijala i potpisivanje ugovora sa firmom Prirodno bilje koja otkupljuje sve količine.

Direktor ove kompanije Nedjeljko Kusturić za eKapiju ističe da zadovoljan saradnjom sa kooperantima koji su pokazali visok stepen znanja kada su u pitanju biljne vrste, berba i sušenja.

"U ovom poslu ima novca, samo si putevi na koji se dolazi do njega spori i zahtjevni. U svakom slučaju, proizvodnja je profitabilna, tržište postoji, a zahtjevi za izvozom iz godine u godinu su veći. Po pravilu, ova djelatnost se u prvoj godini računa kao dopunsko zanimanje, u drugoj godini rada dolazi do određene selekcije, u trećoj godini pojavljuje lokalni lideri koji od toga prave profesionalnu djelatnost,", kaže Kusturić.

On ističe da je tokom ove godine obrađeno preko 30 biljnih vrsta, među koje spada neven, bosiljak, macina trava, majčina dušica, miloduh, peršun i dr. Naredne godine počekuju da će se broj vrsta povećati te da će biti isporučene u većim količinama.

Kompanija Prirodno bilje nastala je prije 18 godina kao kućna radinost, dvije godine poslije zasijali su prve količine kamilice na površini na 0,3 hektara. Danas imaju preko 35 hektara zemljišta zasijanog samo kamilicom. Firma se bavi proizvodnjom ljekovitog bilja, otkupom samoniklog ljekovitog bilja, preradom i pakovanja te destilacijom eteričnih ulja

Osim Bosne i Hercegovine, proizvode plasiraju na tržište Hrvatske, Slovenije, Makedonije, Srbije, a nakon što su "pokrili" susjede, naredni korak jeste širenje na tržište drugih evropskih zemalja. Kupci na području BiH su uglavnom farmacetske ustanove, koje kupuju sirovine za proizvodnju herbalnih preparata.

"U narednih pet godina planiramo povećanja površina pod ljekovitim biljem otprilike na 120 hektara, izgradnja novog proizvodnog pogona, nabavku nove opreme, standardizaciju i certifikaciju, proširenje mreže kooperanata na cijelu Bosnu i Hercegovinu, te logično izlazak na strano tržište", kaže Kusturić o planovima firme.

Novi proizvodni pogon će se graditi na području Banja Luke i Prijedora, a poslovna politika ove firme jeste da se u svakom većem mjestu gdje postoje kooperanti izgrade sušarski kapaciteti.

Nermina Voloder

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.