NavMenu

Poticaji od 120 milijuna za poljoprivredu čista utopija

Izvor: eKapija Petak, 05.10.2012. 14:23
Komentari
Podeli

Nakon što je federalni ministar poljoprivrede Jerko Ivanković Lijanović najavio da će podnijeti zahtjev Vladi da se za poticaje u narednoj godini izdvoji 120 milijuna KM, pokušali smo saznati koliko je to realno sa obzirom na stanje u proračunu i aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

On navodi da bi se novim povećanjem od oko 40 posto stvorile pretpostavke da se teška situacija koju su poljoprivrednici imali u ovoj godini ublaži.

Ipak, nedavno je premijer Federacije Nermin Nikšić potvrdio kako su prilikom pregovora sa predstavnicima MMF-a upravo najveći kamen spoticanja bili poticaji poljoprivredi jer oni smatraju da u vremenu kada Vlada traži novac o MMF-a ovakva vrsta izdvajanja mora biti smanjena.

To je potvrdio i federalni ministar financija Ante Krajina navodeći da je prilikom pregovora MMF bio kategoričan da se oko 78,3 milijuna KM poticaja mora smanjiti za 10 milijuna tj. na oko 68,3 milijuna KM.

Osim toga, stručnjaci navode da sve i taj prijedlog prođe, problem je uvijek isplata. Naime, za 2012. planirano je 68, 3 milijuna KM za poticaje poljoprivredi, a prema podacima Federalnog ministarstva financija o izvršenim transferima za osam mjeseci 2012. isplaćeno je tek 25 posto. Znači poljoprivrednicima je isplaćeno tek oko 17, 3 milijuna KM od planiranih 68, 3 milijuna, a ova godina se već bliži kraju.

Kada se uzme u obzir i aranžman sa MMF-om koji je BiH potpisala upitna je mogućnost da uopće dođe do prihvaćanja ovog prijedloga jer vlasti to neće moći uraditi, kažu nam upućeni u ovu problematiku.

D.Kozina

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Industrija, Finansije, IT, Telekomunikacije

Neuspjeh velike njemačke investicije u BiH - Emka Bosnia u brojnim problemima

Kompanija Emka Bosnia najveća je firma u Goraždu i jedna od najvažnijih njemačkih investicija u Bosni i Hercegovini. No, dok investicije iz Njemačke u BiH uglavnom nižu uspjehe i predstavljaju primjer dobrog odnosa prema radnicima, ova kompanija u posljednje vrijeme ide malo drugačijim putem. Naime, firma je prošle godine poslovala s gubitkom od preko 9 mil KM, piše BiznisInfo.ba. Firma je imala ukupne prihode od oko 80 mil KM, što

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.