Izvor: eKapija | Četvrtak, 04.10.2012.| 15:17
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Korejanci kreditiraju, Korejanci grade: Južno krilo KC Banjaluka ne mogu graditi domaće firme

Na tender za izgradnju južnog krila Kliničkog centra u Banjaluci mogu se prijaviti samo kompanije iz Koreje, zemlje koja kreditira realizaciju ovog projekta.

Javni poziv kojeg je 17.09.2012. godine objavilo Ministarstvo zdravlja Republike Srpske obuhvata izgradnju i opremanje objekta, te edukaciju zaposlenih u Kliničkom centru.

Ovaj projekat predstavlja jedinstvenu cjelinu, a kvalifikovana zemlja porijekla firmi za učešće na tenderu za realizaciju projekta je Republika Koreja, potvrdio je za eKapiju Milan Latinović, pomoćnik ministra zdravlja i socijalne zaštite.

Ukupna vrijednost kredita od Vlade Republike Koreje iznosi 30 miliona američkih dolara, koji će biti vraćen sa kamatom 0,2 posto na godišnjem nivou, sa grace periodom od 10 godina, rokom otplate 40 godina u koji je uračunata odgoda od 10 godina.

Prva komponenta projekta sastoji se od izgradnje dijela Južnog krila ukupne površine 5.892,79 metara kvadratnih, građevinskih, zanatskih i ostalih radova.

Objekat se gradi u tri etaže: suteren, prizemlje i sprat. U objektu će biti smještene sljedeće klinike i službe: u suterenu nuklearna medicina sa laboratorijem, kardiologija sa invazivnom kardiovaskularnom dijagnostikom, reumatologija; u prizemlju gastroenterologija i abdominalna hirurgija, neurologija i neurohirurgija, pulmologija i torakalna hirurgija; te na prvom spratu oftalmologija, otorinolaringologija, centralna laboratorija.

U prostoru južnog krila radiće se ambulantne zdravstvene usluge koje se trenutno obavljaju u stacionarnom dijelu i prouzrokuju jako otežane uslove za rad i funkcionisanje Kliničkog centra.

Drugu komponentu projekta čini opremanje novog prostora medicinskim namještajem, najsavremenijom medicinskom, opremom i informacionim tehnologijama, dok je treći dio projekt edukacija kadra, rad sa novim tehnologijama i uvođenje novih medicinskih usluga i procedura.

"Predloženi Projekat uklapa se u ukupan plan rekonstrukcije Kliničkog centra Banja Luka, a kreditni aranžman služiće za kofinansiranje ukupne rekonstrukcije. Društvena opravdanost Projekta nalazi se u obavezi osnivača – Republike Srpske da obezbjedi uslove za pružanje zdravstvenih usluga sekundarnog i tercijarnog nivoa zdravstvene zaštite (prostor, kadar i opremu), odnosno dostupnost zdravstvene zaštite stanovništvu Republike Srpske", ističe pomoćnik ministra zdravlja RS Milan Latinović.

On navodi investicija osigurala društvenu opravdanost na osnovu broja stanovnika, rasta stope prijema u Kliničkom centru, trenutnog stanja objekata, opreme i uslova u kojima se obezbjeđuje zdravstvena zaštita stanovništvu Republike Srpske.

Početak građevinskih radova planiran je za početak 2013. godine a završetak Projekta planiran je za kraj 2014.godine.

N.Voloder

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.