Izvor: Agencija Anadolija | Četvrtak, 04.10.2012.| 08:46
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Vijećnica zasijala starim sjajem

(Foto: b)

Sinoćnjom svečanošću u Sarajevu je i službeno označen završetak treće faze obnove Vijećnice, jednog od simbola glavnog grada Bosne i Hercegovine. Ceremoniji su prisustvovali brojni građani, zvanice, umjetnici i predstavnici diplomatskog kora. Gradonačelnik Alija Behmen kazao je u izjavi za agenciju Anadolija da je "ova sarajevska ljepotica, sehara mudrosti i historije uništena 1992. godine, a sa njom i 70 posto dokumenata".

Podsjećajući da je obnova Vijećnica započela još 1996. godine, Behmen je rekao da su austrijske vlasti u nju do sada uložile 750 hiljada eura. "Potom je Evropska unija uložila 1,25 miliona eura za njenu horizontalnu i vertikalnu kontrukcionu snagu. Ovo je treća faza projekta, a koju smo mi u Sarajevu uradili. Jedan od glavnih ulagača u obnovu ove građevine bila je i Kraljevina Španija", rekao je Behmen.

Gradonačelnik Sarajeva je dodao da su gradske vlasti zaključile ugovor s građevinskim preduzećem "Bosna", koje je ranije obnovilo Fakultet islamskih nauka, Hotel "Central" i druge poznate objekte.

Tokom granatiranja Vijećnica je u noći 25. na 26. august 1992. godine zapaljena, a u njoj je izgorjelo ogromno kulturno blago Nacionalne i Univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine. Naime, izgorjelo je oko 80 posto knjižnog fonda i dokumenata koji svjedoče o historiji BiH. Unutrašnjost Vijećnice je gotovo potpuno uništena u požaru.

Kompletna obnova Vijećnice trebala bi biti završena u prvoj polovini 2014. godine

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.