NavMenu

Proglašeno šest najboljih projekata: EU i EBRD nagradili kompanije koje štede energiju

Izvor: Fena Srijeda, 03.10.2012. 14:46
Komentari
Podeli

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) danas je na ceremoniji u Sarajevu dodijelila priznanja kompanijama u BiH koje su znatno smanjile svoje energetske troškove, povećale proizvodnju i postale konkurentnijim na tržištu.

Banka je proglasila šest najboljih projekata koji su finansirani putem programa finansiranja projekata održive energije za zapadni Balkan (WeBSEFF).

Dobitnici nagrada predstavljaju niz sektora i investicija, od proizvodnje piva do prerade drveta, pakiranja hrane i geotermalnih energetskih sistema.

Dobitnik glavne nagrade za energetsku efikasnost je Bihaćka pivovara, pivovara čija su ulaganja u novu opremu i kontrolu smanjila godišnje troškove za 400 hiljada eura, a istovremeno povećala proizvodne kapacitete i kvalitet piva.

Ostali dobitnici su drvoprerađivačka kompanija EU-PAL, za postrojanje za proizvodnju biomase koje kao gorivo koristi uglavnom svoj sopstveni otpad, i proizvođač hrane Helioplast, čiji je projekt pokazao najbolju dodanu vrijednost osim uštede energije.

Također, dodijeljene su nagrade za podkategorije, za najbolje projekte u proizvodnji, preradi hrane, sektoru plastike i energetske efikasnosti zgrada, a koje su dobile kompanije SuTec Eurosjaj, Mlini i Koala Paintings i Bioenergy.

Nagrade su dodijeljene i bankama Unicredit BiH i Raiffesien BiH za njihovu kreditnu podršku u ovom programu, a nagrađena su i tri medijska priloga o održivim izvorima energije (BH radio 1 i Poslovni portal eKapija.ba).

Direktor Ureda EBRD-a u BiH Libor Krkoska kazao je tokom ceremonije da podrška malim i isrednjim preduzećima, a posebno ulaganja u energetsku efikasnost, ostaju prioritet za EBRD u BiH.

"Na današnjoj dodjeli nagrada smo vidjeli da bh. kompanije mogu smanjiti troškove, smanjiti štetne emisije i postati konkurentnijim", rekao je Krkoska, čestitajući dobitnicima nagrada.

Zlatko Lagumdžija, zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar vanjskih poslova BiH te EBRD guverner za BiH istaknuo je da u BiH postoji veliki prostor za aktivnosti koje se odnose na održivu energiju, a da se najveće poboljšanje očekuje u proizvodnim procesima gdje će postojeća stara postrojenja s niskim nivoom energetske efikasnosti biti zamijenjena novim koji su zasnovana na najboljim dostupnim tehnologijama.

Renzo Daviddi, zamjenik šefa Delegacije EU u BiH naglasio je da energetska efikasnost predstavlja uštedu novca i za pojedince i za kompanije i da pomaže u zaštiti okoline te je istaknuo da je od 2006. EU dala gotovo pet miliona eura pomoći za energetske projekte u BiH.

Projekt održive energije za zapadni Balkan (WeBSEFF) ima slične programe u Srbiji i Makedoniji i finansirao je projekte u regiji koji su postigli ukupne uštede energije od 500 GWh godišnje, što je ekvivalentno potrošnji energije u gradu kao što je Zenica. U BiH je do sada finansirano 45 projekata energetske efikasnosti.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Energija

Pionirski projekat kompanije MT-Komex BiH - Uskoro kreće izgradnja fotonaponske elektrane u Goraždu

Beogradska kompanija MT-Komex zajedno sa MT‑Komex BH uskoro će početi gradnju svog debitantskog projekta u BiH, fotonaponsku elektranu (FNE) Rešetnica, koja će biti izgrađena u istoimenom mjestu u gradu Goraždu, u Bosansko-podrinjskom kantonu. Izgradnja solarne elektrane u BiH biće odrađena po sistemu "ključ u ruke". Dakle, planiranje i izrada modela elektrane, dopremanje potrebnih materijala, tehnologije i radne snage do

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.