NavMenu

Struja i koks srušili bh. izvoz

Izvor: Nezavisne novine Srijeda, 03.10.2012. 08:09
Komentari
Podeli

Uvoz robe u avgustu u BiH bio je i više nego duplo vredniji od izvoznog plasmana, što je najlošiji mjesečni spoljnotrgovinski bilans još od decembra 2009. godine i pokazatelj kulminacije negativnih tendencija u toj ekonomskoj oblasti.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, vrijednost uvoza u osmom mjesecu ove godine iznosila je oko 1,35 milijardi KM, dok je izvoz bio oko 633 miliona KM, čime je pokrivenost uvoza izvozom, koja se ranijih mjeseci nekako održavala oko 50 odsto, srozala na 46,8 odsto.

Kada se posmatra prvih osam mjeseci, spoljnotrgovinski deficit iznosio je preko 4,85 milijardi KM uz pokrivenost uvoza izvozom od 51,7 odsto.

U Spoljnotrgovinskoj komori (STK) BiH ističu da je najveće ovogodišnje pogoršanje u strukturi robne razmjene sa inostranstvom drastično smanjenje izvoza struje za 60 odsto (sa 295 miliona na 117 miliona KM), prije svega zbog nepovoljne hidrološke situacija i remonta termoelektrana u Kaknju, Tuzli i Gacku, a dijelom i zbog lošeg upravljanja.

"Postoje informacije o neopravdano velikom broju zastoja u radu termoenergetskih kapaciteta uzrokovanih lošim kvalitetom uglja i neredovnim održavanjem, te pretjeranim iscrpljivanjem hidroenergetskih kapaciteta, kako bi se ovi zastoji nadomjestili. To je dovelo i do bržeg i većeg iscrpljivanja hidroakumulacija nego što bi učinila sama suša i dugoročnog smanjenja njihove proizvodnje", navodi Igor Gavran, stručnjak za makroekonomski sistem u STK BiH.

Vrijednost uvoza u osmom mjesecu ove godine iznosila je oko 1,35 milijardi KM, dok je izvoz bio oko 633 miliona KM

On ocjenjuje da je određeni dio smanjenja vrijednosti izvoza posljedica i nepovoljnijih cijena u izvoznim aranžmanima, što opet ne mora biti odraz tržnih uslova, već subjektivnih faktora.

Izvoz koksa bilježi još izraženiji procentualni pad, od 69 odsto, na 135 miliona KM, zbog smanjenja plasmana kompanije GIKIL iz Lukavca, prije svega prema Železari Smederevo, koja je od odlaska većinskog vlasnika, američkog "US Steela", na "tihom hodu". Ta činjenica, uz smanjeni izvoz struje, uticala je i na pad bh. izvoza u Srbiju za 165 miliona KM ili čak 33 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Problemi lukavačkog giganta doprinijeli su i smanjenju uvoza kamenog uglja u BiH, namijenjenog proizvodnji koksa, za čak 166 miliona KM ili 40 odsto, mahom dopremanog iz SAD.

BiH, sa druge strane, najveće povećanje uvoza bilježi u segmentu naftnog gasa za 54 miliona KM, odnosno 31 odsto, zbog rasta cijene tog energenta tako i povećanja potrošnje za grijanje usljed izuzetno niskih temperatura i dugotrajne zime početkom godine.

Uvoz struje povećan je za 30 odsto, sa 77 miliona na oko 100 miliona KM, i mahom se, ističu analitičari, odvija kroz prodaju "viškova" "Elektroprivrede BiH" stranom kupcu, koji ih preproda "Elektroprivredi HZ-HB", najviše za potrebe mostarskog "Aluminija".

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.