Izvor: eKapija | Utorak, 02.10.2012.| 08:48
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Banja Luka dobija sportski centar: Kreće izrada izvedbenog projekta

(Foto: b)

Gradonačelnik Banje Luke, Dragoljub Davidović i predsjednik Skupštine Grada, Slobodan Gavranović, razgovarali su u ponedjeljak sa predstavnicima preduzeća "Omni strukture" iz Beograda i Moskve. Prema riječima Davidovića, na sastanku je dogovoreno da će izvedbeni projekat za sportski centar, koji uključuje i izgradnju najmodernijeg fudbalskog stadiona u Banjoj Luci, izraditi ova firma, koja je i tvorac idejnog rješenja ovog projekta.

Davidović je podsjetio da je riječ o zajedničkom projektu Grada i prethodne Vlade RS iz 2009. godine.

"Projekat nije samo značajan za Banju Luku već i za Republiku Srpsku. To bi bio jedan nacionalan sportski centar koji bi koristili mnogi klubovi za svoje potrebe", rekao je Davidović, podsjećajući da je u međuvremenu došlo do ekonomske krize zbog čega se nije počelo sa izradom izvođačkog projekta.

Gradonačelnik Davidović je dodao da je Gradska razvojna agencija uputila javni poziv kojim se, putem javno-privatnog partnerstva, traže sredstva za izgradnju ovog kompleksa na koji se javilo nekoliko kompanija iz Italije, naglasivši da se sada očekuju preliminarni pregovori sa njima da se vidi kakav je njihov interes.

"Paralelno očekujemo izjašnjavanje Vlade Srpske o ovom projektu, jer je riječ o zajedničkom projektu Vlade RS i Grada", kazao je Davidović, te da se odgovor Vlade očekuje do kraja novembra, najkasnije do kraja godine.

Davidović je podvukao da se ne odustaje od ovog projekta, već da se žele završiti svi predstojeći poslovi vezani za projekat i da je riječ o projektu od kapitalnog značaja.

Prema prezentaciji projekta iz 2009. godine, čitav kompleks, pored centralnog stadiona kapaciteta od 30.000 mjesta, predviđa još dva pomoćna fudbalska terena od kojih će jedan imati i atletsku stazu, kompleks teniskih terena, terene za košarku i odbojku, a sve će se prostirati na 204.170 kvadratnih metara.

Kompleks će biti smješten na lokaciji Banjalučkog polja, pored Univerzitetskog kampusa.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.