Izvor: eKapija | Petak, 28.09.2012.| 09:38
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Energetski efikasna ulična rasvjeta u Srebrenici

(Foto: b)

Projekat Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), Ekonomija energetske efikasnosti (3E), potpisao je jučer sa UNDP BiH i Opštinom Srebrenica, Pismo obaveze za uvođenje energetski efikasne ulične rasvjete u Srebrenici.

"Živine sijalice su već prevaziđena tehnologija za uličnu rasvjetu i nije energetski efikasna. Prema danas potpisanom pismu obaveze, predlaže se zamjena postojeće ulične rasvjete kako bi se smanjili troškovi električne energije za rasvjetu od 50 do 70 posto u odabranim ulicama u Srebrenici", izjavio je Mak Kamenica, zamjenik direktora USAID 3E projekta.

USAID-ov projekat Ekonomija energetske efikasnosti (3E) je program vrijedan 4,2 miliona dolara za promociju tehnologija energetske efikasnosti i to putem razvoja pilot projekata u objektima sufinansiranim od strane javnog i privatnog sektora. Cilj pilot projekata je da se u praksi prikaže kako energetska efikasnost štedi novac potrošačima i da je najekonomičniji način smanjenja potrošnje energije. Kako se korištenje energije smanjuje, tako su troškovi za potrošača niži – u vidu nižih računa za grijanje, struju i vodu. Mjere energetske efikasnosti je relativno lako sprovesti, a povrat uloženih sredstava se vraća u kratkom periodu. Do danas, vlada SAD-a je obezbjedila blizu 1.6 milijardi dolara pomoći ekonomskom, demokratskom i socijalnom napretku Bosne I Hercegovine.

UNDP je putem UN-ovog programa donirao ISGE software (Informacioni sistem za gospodarenje energijom). ISGE je internet aplikacija za nadzor i analizu potrošnje energije i vode u zgradama javnog sektora, te predstavlja neizbježan alat za sistematsko upravljanje energijom. Ovu aplikaciju je razvio ured Razvojnog programa Ujedinjenih nacija u Hrvatskoj, dok je u razvoj aplikacije uloženo preko 500.000 USD.

UN-ov program Očuvanje okoliša i klimatske promjene: "Standardizacija upravljanja okolišem: povezivanje lokalnih i državnih aktivnosti u BiH" je trogodišnji program kojin zajednički provodi pet UN agencija: UNDP, UNV, UNEP, FAO i UNESCO, u partnerstvu sa Ministarstvom za vanjsku trgovinu i ekonomske odnose BiH, Ministarstvom civilnih poslova BiH, Ministarstvom za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, Ministarstvom okoliša i turizma FBiH, Ministarstvom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH, opštinama, te organizacijama civilnog društva. Program je finansiran sredstvima Vlade Kraljevine Španije putem Fonda za postizanje Milenijumskih razvojnih ciljeva (MDG-F).

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.