NavMenu

Italijanska grupacija SIAC planira povećanje proizvodnje Bosanskoj Krupi: Na pomolu i nova firma

Izvor: eKapija Četvrtak, 27.09.2012. 15:57
Komentari
Podeli

Tri miliona eura novih stranih ulaganja, izgradnja hale od skoro šest hiljada kvadratnih metara i zaposlenje oko 180 novih radnika u Bosanskoj Krupi, rezultat je višemjesečnih razgovora vođenih između općinskog načelnika Armina Halitovića, generalnog direktora grupacije SIAC iz Italije Giacinta Taiocchia i direktora preduzeća "Krupa –kabine" Seada Mujagića, koje djeluje u okviru grupacije.

U narednim danima počinje izgradnja, a za šest mjeseci će biti završena savremena proizvodna hala, koja će postojeće kapacitete preduzeća "Krupa –kabine", koje se inače bavi proizvodnjom kabina za radne strojeve i drugih proizvoda neophodnih za poljoprivredu i građevinarstvo, znatno povećati, a Bosanskoj Krupi i njenim stanovnicima obezbijediti nova radna mjesta.

Prilikom posjete Kabinetu načelnika Armina Halitovića, vlasnik grupacije SIAC Lorezelli Mauro je istakao kako u Bosanskoj Krupi postoji dobra volja za saradnju i da slobodno mogu nastaviti s poslom koji su zamislili. Kažu da od preduzeća "Krupa-kabine" žele napraviti kompaniju SIAC koja će imati dobre i zdrave radnike. Dodaje kako je prvi korak već napravljen, a da je ovaj dolazak u svrhu stabilizacije planova.

U velikoj mjeri planiraju povećati proizvodnju i u Bosanskoj Krupi stvoriti kapacitet i uslove kakvi trenutno postoje u Kini, Brazilu i Indiji gdje imaju sjedišta. Osim toga, jasno i odlučno izražavaju spremnost da pomognu organu uprave u izgradnji i adaptaciji škola i dječijih obdaništa.

Investitori su značajan dio posla iz Italije i Slovenije već prebacili u Bosnu i Hercegovinu, odnosno u Bosansku Krupu. U narednom periodu će prebaciti većinu posla, što znači da će se stvoriti potreba za dodatnom radnom snagom. Naglašavaju da će se sve okončati u roku od šest mjeseci, a da će nakon što krene proizvodnja, ozbiljno razmišljati o izgradnji nove firme, lakirnice, koja će biti još većeg kapaciteta od "Krupa-kabina".

Načelnik Armin Halitović nije krio oduševljenje kada je čuo ozbiljne namjere investitora. Kaže da ga ohrabruje što će se u narednih šest mjeseci u Bosansku Krupu uložiti još oko tri miliona eura i zaposliti građani, Krupljani, ali da ga još više ohrabruju planovi za izgranju nove firme, tj. lakirnice. Dodaje da je to, pored već 15 miliona uloženih u privatni sektor u posljednjih nekoliko mjeseci u Poslovnoj zoni Pilana i druge proizvodne objekte, zaista ogromna cifra, odnosno garancija za bolji životni ambijent u gradu. Posebno na kraju naglašava da volja za saradnju s njegove strane postoji, te da će se lično založiti za to da investitori u rekordnom roku dobiju sve što im je potrebno.

Inače, Općina Bosanska Krupa je svim ulagačima omogućila oslobađanje taksa i naknada ukoliko se radi o izgradnji proizvodnih objekata, te mnoge olakšice ako se upošljava veći broj radnika u novoizgrađenim pogonima.

Izvođenje radova na novim proizvodnim objektima počinje u narednim danima, a rok za završetak je kraj januara iduće godine.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.