Izvor: eKapija | Srijeda, 26.09.2012.| 15:30
Izdvojite članak Odštampajte vijest

HE Vranduk dobio urbanističku suglasnost: U pripremi tender za izvođače radova

(Foto: b)

Nakon više od dvije godine uzaludnih pokušaja na završavanju potrebnih procedura Elektroprivreda BiH dobila je urbanističku suglasnost za izgradnju hidroelektrane Vranduk na rijeci Bosni. Sada su u fazi raspisivanja tendera za izvođača radova, potvrdio je za eKapiju Elvedin Grabovica, direktor Elektroprivrede BiH, ali niije precizirao kada bi tender trebao biti raspisan.

Izgradnju ove hidroelektane planiraju početkom sljedeće godine. Radi se o investiciji od 126 milijuna maraka.

Podsjetimo, izgradnja ove HE je trebala početi još 2010. godine, ali je zbog nemogućnosti dobivanja potrebnih suglasnosti već dva puta bilo odgođeno. Ugovor o koncesiji je potpisan tek prije dva mjeseca, a zaključen je na 30 godina, uz mogućnost produženja.

Izgradnja HE Vranduk koja je u odlukama Vlade Federacije definirana kao prioritet, planirana je u naredne četiri godine. Ukupna snaga HE iznosit će 19,63 MW dok je predviđena godišnja proizvodnja električne energije 96,38 GWh.

Prilikom potpisivanja ugovora o koncesiji istaknuto je da će posebna pažnja biti posvećena umanjenju negativnog utjecaja izgradnje postrojenja na povijesnu baštinu, a u skladu s Projektom pejzažnog uređenja prostora. Projekt pejzažnog uređenja vanjskog prostora mora biti sastavni dio Glavnog projekta HE "Vranduk", navedeno je prethodno iz Elektroprivrede.

Razlog zašto izgradnja HE Vranduk nije mogla početi bilo je negativno mišljenje Zavoda za zaštitu spomenika i Federalnog ministarstva za kulturu i spor. U njemu se navodi da koncept izgradnje HE Vranduk, svojom strukturom i obuhvatom ulazi u zonu zaštićene prirodno - ambijentalne spomeničke sredine Stari grad Vranduk, u kojoj nije dopušteno nikakvo izvođenje radova istražnog karaktera, kao ni pripremni ili građevinski radovi.

Zbog izgradnje HE Vranduk ekološko udruženje Otpor najavilo je kampanju u lokalnim zajednicama kako bi upoznali mještane sa negativnim utjecajima koje će oni i buduće generacije imati od izgradnje ovog objekta.

Danijela Kozina

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.