NavMenu

Rodna ravnopravnost u Jugoistočnoj Evropi: Neophodno započeti sa boljom implementacijom zakona

Izvor: eKapija Srijeda, 26.09.2012. 13:23
Komentari
Podeli

Zaključci regionalne konferencije Mreže pravnih fakulteta Jugoistočne Evrope (SEELS) "Pravne perspektive rodne ravnopravnosti u Jugoistočnoj Evropi" određuju istovremeno i zadatke za uspostavljeni "Ekspertni pravni forum Jugoistošnje Evrope za rodnu ravnopravnost".

Uvidom u temu rodne ravnopravnosti Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Makedonije i Albanije zaključeno je da je neophodno započeti sa boljom implementacijom zakona i jačanjem kapaciteta i mehanizama monitorniga relevantnih institucija. Zagovaranje mehanizama rodne ravnopravnosti koje podrazumijeva rad na budžetiranju za obezbjeđenje uspostave mehanizama. Dalji razvoj obrazovnog programa na pravnim fakultetima, kada je u pitanju zakon o rodnoj ravnopravnosti ali i na akademijama za pravosudnu obuku.

Upoznavanje pravne profesije sa anti-diskriminatornim konceptom i obuka pravnih profesionalaca po pitanju prava različitih spolova. U svakom slučaju svi ovi koraci bi trebali dovesti do poboljšanja statističkih podataka kada je u pitanju uloga žena u državnim, administrativnim, profesionalnim, obrazovnim, kulturnim i drugim institucijama i to uz pomoć jače regionalne saradnje. Šira javnost svakako mora biti svjesna da zakoni o anti-diskriminaciji postoje i da ih prihvate kao zakonske okvire za rodnu ravnopravnost.

Kako je naglasila u svom obražanju Samra Filipović-Hadžiabdić, direktorica Agencije za ravnopravnost spolova u BiH: "Zakon o ravnopravnosti spolova u BiH je usvojen u maju 2003. godine, a stupio je na snagu u junu iste godine. Ovim zakonom BiH se obavezala na sve obaveze iz Konvencije o eliminaciji svih oblika diskriminacije žena UN, a također su uvedeni međunarodni standardi u pravni sistem Bosne i Hercegovine. Adekvatna implementacija Zakona je od velike važnosti za BiH s obzirom da je promocija rodne ravnopravnosti jedan od najznačajnih ciljeva Evropske unije i samim tim sastavni dio zadataka koje moramo ispuniti na putu ka pridruživanju EU". Zajednički okvir Evropske unije je jačanje uloge žena u političkoj, javnoj, pravnoj, društvenoj, ekonomskoj i kulturnoj sferi života kao i borba protiv njihove diskriminacije.

SEELS je osnovan u martu 2011. godine s ciljem uvođenja novih regionalnih obrazovnih i istraživačkih programa za obuku, a jedna od aktivnosti je razrada novih programa koji promoviraju i pružaju zaštitu u oblasti rodne ravnopravnosti i osnaženju žena. Aktivnosti SEELS-a podržava njemačka vlada kroz organizaciju Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.