NavMenu

Carina na pošiljke iz inostranstva skuplje od 50 KM

Izvor: Oslobođenje Srijeda, 26.09.2012. 08:28
Komentari
Podeli

Sve više građana iz BiH koristi internet za kupovinu u inostranstvu. U Upravi za indirektno oporezivanje BiH kazali su da se najčešće kupuje putem portala e-bay, a u 99 posto slučajeva se putem interneta naručuju određene sitnice, poput komada garderobe, patika ili cipela, razne kozmetike, videoigrica, raznih kablova i sl. Ove stvari su većinom jeftinije kad se naruče putem interneta nego kad se kupuju u BiH.

Jedan paket sedmično

Međutim, većina građana ne zna carinske procedure koje se odnose na uvoz robe naručene putem interneta. Tako je jedan čitatelj web portala Oslobođenja tražio pojašnjenje po kojem kriteriju i u kojem iznosu se plaća carina na robu naručenu putem interneta.

Prema odredbama Zakona o carinskoj politici BiH i podzakonskih akata, od plaćanja uvoznih dažbina oslobađaju se predmeti neznatne vrijednosti koji se prime iz inostranstva u pismima ili poštanskim paketima u vrijednosti do 50 KM. Ovo oslobađanje od plaćanja uvoznih dažbina se ne odnosi na alkoholne proizvode, parfeme i toaletne vode te duhan i duhanske prerađevine. Oslobađanje od plaćanja uvoznih dažbina za pakete u vrijednosti do 50 KM važi samo za jedan paket u toku jedne sedmice, za ostale pakete primljene u toj sedmici se plaćaju uvozne dažbine, pojasnili su nam u UIOBiH.

"U slučaju da vrijednost robe koja se naruči putem interneta, a stigne poštanskom pošiljkom, prelazi vrijednost od 50 KM, carinska služba obavještava osobu koja je naručila robu o preuzimanju iste putem poštansko- carinske deklaracije za fizička lica. Na utvrđenu carinsku vrijednost obračunava se jedinstvena stopa carine za nekomercijalnu robu u iznosu od 10 posto carine i 17 posto PDV-a. Da bi pošiljka spadala u nekomercijalnu robu, njena vrijednost ne smije preći 3.000,00 KM", rekao je portparol UIOBiH Ratko Kovačević.

Procjena vrijednosti

Prema njegovim riječima, prilikom utvrđivanja carinske osnovice za obračun uvoznih dažbina najčešće se uzima fakturna vrijednost robe, i to iz same fakture koja prati određenu robu ili se traži potvrda o plaćanju putem izvadaka sa računa kreditne kartice. Ukoliko carinska služba posumnja da se radi lažnoj fakturi, ili ukoliko za određenu robu koja je predmet uvoza ne postoji faktura ili dokaz o plaćanju putem kreditne kartice, carinska služba pristupa utvrđivanju stvarne vrijednosti te robe koja će predstavljati osnovicu za obračun uvoznih dažbina. U osnovicu za obračun uvoznih dažbina ulaze i svi ostali zavisni troškovi poput transporta, poštarine i sl.

Važno je naglasiti da u skladu sa poštanskim propisima, pošiljka koja stigne u BiH može stajati najduže 30 dana. Po isteku tog roka, ukoliko osoba na koju pošiljka glasi ne preuzme istu, pošiljka se automatski vraća u inostranstvo. U skladu sa poštanskim propisima postoje ograničenja u težini poštanskih pošiljki, a u BiH je to 30 kg po jednoj pošiljki.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije

U Srpskoj počinje novi sistem fiskalizacije

Poreska uprava Republike Srpske objavila je javni poziv za podnošenje zahtjeva za pokretanje postupka inicijalne fiskalizacije i subvencionisanje troškova inicijalne fiskalizacije prve grupe obveznika fiskalizacije, čime i zvanično počinje novi sistem fiskalizacije u Republici Srpskoj za poreske obveznike. Јavni poziv, u skladu sa Pravilnikom o dinamici fiskalizacije, sadrži obaveze obveznika fiskalizacije, operatera fiskalnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.