Izvor: Oslobođenje | Utorak, 25.09.2012.| 13:11
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Do kraja godine prodaja objekata FZ PIO/MIO: Čiji su domovi penzionera u Federaciji?!

Federalni Zavod PIO/MIO do kraja ove godine planira prodati nekoliko svojih objekata, za šta je prije mjesec data prethodna saglasnost Vlade Federacije BiH. Muharem Cero, stručnjak za državnu imovinu, nekadašnji član Komisije za državnu imovinu BiH i nekadašnji šef Službe za zajedničke poslove institucija BiH, tvrdi da se ta imovine ne smije prodavati na taj način - jer je i ona državna.

Inicijativa Zavoda

Na listi imovine za prodaju krajem godine, uz stručnu pomoć Agencije za privatizaciju FBiH, nalaze se devastirani dom penzionera u sarajevskim Nedžarićima, nikad dovršeni dom penzionera u Bihaću, hotel Ero, ali i 16 poslovnih objekata diljem Federacije, te, kad se završi sudski spor, i hotel Sirena u Podgori. Nad domovima penzionera svojevremeno je bila privremena zabrana raspolaganja koju je svojim odlukama iz kraja 2010. i početka 2011. godine ukinula Komisija za državnu imovinu Vijeća ministara BiH.

"Mi smatramo da je ta imovina u vlasništvu federalnog Zavoda, a čak ne ni Federacije BiH. Mi smo od Vlade tražili prethodnu saglasnost ne zbog nekog pravnog posla, već u smislu da ona ipak ima određena ovlaštenja za funkcioniranje federalnog Zavoda. Ukoliko neko meritoran presudi da to ne možemo raditi, poštivaćemo takvu presudu, tvrdi Zijad Krnjić", direktor federalnog Zavoda PIO/MIO.

On naglašava da je inicijativa o prodaji imovine ideja federalnog Zavoda bez ikakvih sumnjivih namjera. Prodaja bi trebala početi za mjesec do mjesec i po. Krnjić tvrdi da će sredstva dobivena od prodaje ići za stabilizaciju federalnog Zavoda kao redovan prihod, ali da je rano reći da li će to biti dovoljno za povećanje penzija.

"Teško je kalkulirati o cijenama, radi se o najboljim lokacijama i nećemo tu imovinu dati budzašto. Dok se ne naprave stručne procjene, sve je u fazi špekulacija", kaže Krnjić.

Imovina iz kontinuiteta

Cero, nasuprot Krnjiću, tvrdi da federalni Zavod samo koristi neku imovinu, a ne da je i njen vlasnik.

"Tajkunske strukture u federalnim institucijama koriste pogodan trenutak za izigravanje zakona i žele da pretvore prava korištenja u prava vlasništva i na taj način pogoduju legalizaciji svih pljački državne imovine. Ovdje se radi o imovini iz kontinuiteta BiH od 6. decembar 1990. do 6. aprila 1992. koja postaje vlasništvo BiH. U ovom trenutku korisnici su entiteti, pa i federalni Zavod PIO/MIO", kaže Cero.

On dodaje da skidanje zabrane raspolaganja nad nekom imovinom ne znači i davanje u vlasništvo, te da, ako se vrši promjena vlasništva, takve imovine su izvorni prihod budžeta BiH, a nikako entiteta.

"Nedavna presuda Ustavnog suda BiH je pojasnila pravnu situaciju kad je u pitanju titular vlasništva. Po ovoj presudi se kaže da su svi ugovori načinjeni od nevlasnika pravno ništavni i moraju biti raskinuti. Dakle, svi ugovori doneseni prije ove presude, a do donošenja zakona o državnoj imovini, pravno su ništavni", smatra Cero.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.