NavMenu

Investicija od 8,3 miliona eura: TE Tuzla dobila moderni sistem za dopremu i deportiranje uglja

Izvor: eKapija Utorak, 25.09.2012. 16:08
Komentari
Podeli

Premijer FBiH Nermin Nikšić, generalni direktor Elektroprivrede BiH Elvedin Grabovica i izvršni direktor za proizvodnju Senad Sarajlić pustili su u rad kombinovani stroj, odlagač - uzimač ugljena, namijenjen za modernizaciju sistema dopreme i deportiranja uglja u TE "Tuzla". Investicija je vrijedna 8,3 miliona eura.

Premijer Nikšić je istakao značaj projekata koje realizira Elektroprivreda BiH, jer, kako je rekao, pružaju priliku za zapošljavanje domaće operative.

Podsjećajući da je danas Dan Koncerna EPBiH, naglasio je i značaj ulaganja Elektroprivrede BiH radi unapređenja poslovanja rudnika uglja.

Generalni direktor EPBiH Elvedin Grabovica istakao je da s okončanjem ovog projekta, vrijednosti 8,3 miliona eura, te rekonstrukcijom Bloka 6 u TE "Tuzla" do kraja godine i pokretanjem izgradnje bloka 7, za koji se provodi tenderska procedura, Tuzlanski kanton će postati najveće gradilište u Bosni i Hercegovini.



U finansiranju projekta učestvovala je Svjetska banka kreditnim sredstvima od 5,5 miliona eura, dok je ostatak sredstava osigurala Elektroprivreda BiH, saopćeno je iz te kompanije.

"Očekivani efekti realizacije projekta su: kvalitetniji rad kotlovskog postrojenja blokova 3,4 i 5, povećanje energetske raspoloživosti, povećanje energetske efikasnosti i manja emisija polutanata dimnih plinova, smanjenjenje troškova unutrašnjeg transporta uglja, smanjenje negativnih utjecaja ugljene prašine, onečišćenih voda i buke te njihovo svođenje u okvire važećih propisa", istakao je Izet Džananović, direktor Termoelektrane "Tuzla".

Generalni izvođač radova je Jointe Venture of ED-KSK (Engineering Doberasek Germany and Krušnohorske strojirny Komorany a.s. Czech R.), a u realizaciji projekta učestvovale su domaće kompanije - Tehnograd inženjering Tuzla, Elcom Tuzla, ITT Inženjering Tuzla, Glajz Sarajevo, Tehnopetrol Tuzla, Rudstroj Kakanj, Termomatik Zenica i mnoge druge.

U realizaciji projekta značajan doprinos su dali i zaposlenici EPBiH.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

19.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Turizam, sport, kultura

Izabrano pobjedničko rješenje za buduće zdanje Prirodnjačkog muzeja i Park prijateljstva u Beogradu - Pješački most do Velikog ratnog ostrva (FOTO)

Zgrada na čijoj fasadi se reflektuju obrisi obližnjeg Muzeja savremene umetnosti, panoramski točak, bogato ozelenjene pešačke staze, pristan za brodiće i veza sa Velikim ratnim ostrvom deo su zamisli prvonagrađenog rešenja na arhitektnosko-urbanističkom konkursu za područje Parka prijateljstva i budućeg zdanja Prirodnjačkog muzeja u ovom delu grada. Ovo rešenje, koje je nagrađeno sa 2,5 miliona dinara za taj prostor predložio je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.