NavMenu

Kamere na novim lokacijama: Video nadzor u Novom Sarajevu zamijenjuje policajce

Izvor: eKapija Utorak, 25.09.2012. 11:06
Komentari
Podeli

U općini Novo Sarajevo ove godine bit će uspostavljen video nadzor na pet novih lokacija. Radi se nastavku zajedničkom projekta kojeg su 2009. godine pokrenuli Gradska uprava Sarajevo, općina Novo Sarajevo i Novi Grad u sklopu kojeg je planirano postavljavanje kamera na sve glavne saobraćajnice i mjesta javnog okupljanja.

Cilj ovog projekta jeste da se u saradnji sa policijskim upravama uspostavi bolji i efikasniji sistem zaštite javnih površina, spriječavanje narušavanja javnog reda i mira i preveniranje i otkrivanje počinilica krivičnih djela.

Kako saznajemo od Halila Dardagana, pomoćnika načelnika za civilnu zaštitu u Novom Sarajevu, do sada je na području ove općine instalirano pet kamera, a naredne godine u planu postavljanje sedam novih kamera koje će pokriti 12 javnih površina.

Ove godine video nadzorom će biti pokrivene Most Ars Aevi, Most Bratstva i jedinstva kod Ekonomske škole, raskrsnica na Čengić Vila (dvije kamere) i ulica u Velešićima pored direkcije Sarajevo-Gasa. Trenutno se provodi postupak javne nabavke, a odabir izvođača je 10. oktobra.

"U Drugoj policijskoj upravi nalazi se nadzorni centar, gdje se 24 sata prati ono što kamere zabilježe, pa u skladu s tim cilj povećanje opće bezbjednosti i spriječavanje krivičnih i kriminalnih djela", ističe Dardagan, dodajući da je u budžet općine za ove svrhe planirano 65.000 KM.

Postavljanje kamera na najprometnijim lokacijama pomoglo je policijskoj stanici u ovoj općini u rasvjetljavanju krivičnih djela i narušavanja javnog reda i mira. Dardagan ističe da jedna kamera zamijenjuje četiri službenika, što je od izuzetnog značaja ako se uzme u obzir činjenica da je nedostatak kadra veliki problem policijskih uprava.

N.Voloder

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Finansije

Evo gdje 0,001% najbogatijih ulaže svoj novac

Ultra bogati uz sav novac žive drugačije od ostatka svijeta, pa i njihove strategije ulaganja izgledaju znatno drugačije od portfelja prosječnog investitora. - Iako ne postoji zvaničan prag za ulazak u klub 0,001% najbogatijih, centimilioneri ili pojedinci sa ukupnom neto vrijednošću od preko 100 mil USD dovoljno su bogati da bi bili dio ovog kluba - smatra Kevin Teng, izvršni direktor VRISE Wealth Management Singapura,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.