NavMenu

Gazprom spreman finansirati dio izgradnje Južnog toka kroz RS?

Izvor: Nezavisne novine Ponedjeljak, 24.09.2012. 07:50
Komentari
Podeli

"Gazprom" je spreman da izgradi i finansira dio "Južnog toka" kroz RS, izjavio je za Radio-televiziju RS Aleksej Miler, direktor Upravnog odbora te najveće svjetske kompanije, koja se bavi proizvodnjom i distribucijom gasa i električne energije, nafte i naftnih derivata.

On je nakon potpisivanja Memoranduma o saradnji sa RS, koji je u ime RS potpisao Milorad Dodik, predsjednik RS, rekao da će ovaj projekat RS obezbijediti energetsku stabilnost.

"Ovo je za nas veoma važan dokument i početak jednog ozbiljnog puta. Svi članovi memoranduma koji smo potpisali predviđaju veoma široku saradnju. Ta saradnja predviđa izgradnju pravca "Južnog toka" preko RS, isporuku prirodnog gasa za RS u okviru količina koje su potpisane za srednjoročni period, gasifikaciju RS, kao i saradnju u sektoru energetike. Ovo je početak trojne saradnje između "Gazproma", RS i Srbije, sa ovlaštenim državnim organima", rekao je Miler.

Istakao je da posao kreće u najskorije vrijeme, a izgradnja samog gasovoda počinje u Krasnodarskom kraju, u blizini Sočija, gdje će se nalaziti jedna od najvećih kompresorskih stanica za gas na svijetu.

"Mi prelazimo u stadij ozbiljne realizacije veoma odgovornog posla koji će samim tim ubrzati realizaciju dijela projekta sa RS. "Gazprom" je diverzificirana kompanija koja se ne bavi samo distribucijom i proizvodnjom prirodnog gasa, nego i proizvodnjom električne energije, nafte i naftnih proizvoda. Mi smo se dogovorili da sa našim kolegama iz RS saradnju nastavimo i u ovoj oblasti", rekao je Miler.

Dodik je rekao da je veoma ponosan što je u ime RS imao priliku da potpiše ovaj ugovor koji, kako je istakao, RS obezbjeđuje energetsku stabilnost.

Istakao je da će RS u svoje energetske planove uključiti iskorištavanje gasa i upozorio da RS neće dati podršku bilo kojem drugom energetskom projektu osim projekta sa "Gazpromom".

"Zahvaljujem gospodinu Mileru i njegovim saradnicima što su zajedno sa nama veoma ekspeditivno radili da dođe do ovog memoranduma. Predstoje nam mnoge obaveze, ali one su sad lakše jer smo definisali najvažniju stvar. RS je veoma zahvalna i ponosna na činjenicu da smo na ovaj način dobili priliku da budemo dio ovog projekta i mi ćemo sve svoje obaveze ispunjavati", rekao je Dodik.

Podsjetivši da je izgradnja "Južnog toka" jedan od najznačajnijih civilizacijskih projekata u ovom vremenu, istakao je da se ovim za RS otvaraju velike mogućnosti za saradnju.

"Ona nije samo u procesu investiranja i distribucije gasa, nego izgradnje elektrostanica na gas, što nesumnjivo vidimo kao veoma važnu stvar", rekao je Dodik i dodao da će ovaj projekt za RS biti prioritet.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.